F
F.d. 25023
Guest
I dag fick jag igen smaka en jättegod husbilsbröd som Anita lagar från början till slut i stekpannan på gasspisen i bilen. Bilderna är från i går och visar en rågbröd med torkat apelsinskal som krydda. Detta har jäst över två nätter, behövs kanske för rågmjölsbröd.

Receptet kan varieras med att använda olika kryddor eller mjöl.

Här kommer Anita recept och råd:
HUSBILSBRÖD I STEKPANNA
(NÄSTAN HELT UTAN DISK OCH SLABB!)
Anvånd gärna keramisk stekpanna (Teflonpannornas hälsofaror må de kloka tvista), en flat lock behövs för stekning och för att kunna vända brödet under stekning.
- 2 tsk surdegsbas
- 2 msk bra olivolja
- 1 ekologisk ägg
- 2,5 dl vatten
- 1 tsk havssalt
- ekologisk dinkel- eller rågmjöl
- kummin eller pomeransskal eller torkad citron-apelskal för krydding
På kvällen:
-Rör ner alla ingredienser i stekpannan med träslev.
- Fyll på med mjöl tills degen fårsamma konsistens som en tjock sockerkakssmet.
- Lägg på locket och låt vila och jäsa över natten på spisen utan värme
Nästa morgon:
- Sätt stekpanna med locket på gasspisens lägsta låga i c:a 30 min
- Kontrollera att brödet inte sitter fast i pannan (om fast, lossa försiktigt med träsked)
- Gör försiktigt en pannkaksvänding med hjälp av locket
Fortsätt gräddningen ca:30 min under locket eller tills brödet sprider en god nygräddad doft och låter ihåligt när du knackar på det.
Låt brödet svalna i pannan innan du tar upp och skär upp det.
Ger ungefär lika mycket bröd som en hålkaka....
Hälsning
anita&jyrki

Receptet kan varieras med att använda olika kryddor eller mjöl.

Här kommer Anita recept och råd:
HUSBILSBRÖD I STEKPANNA
(NÄSTAN HELT UTAN DISK OCH SLABB!)
Anvånd gärna keramisk stekpanna (Teflonpannornas hälsofaror må de kloka tvista), en flat lock behövs för stekning och för att kunna vända brödet under stekning.
- 2 tsk surdegsbas
- 2 msk bra olivolja
- 1 ekologisk ägg
- 2,5 dl vatten
- 1 tsk havssalt
- ekologisk dinkel- eller rågmjöl
- kummin eller pomeransskal eller torkad citron-apelskal för krydding
På kvällen:
-Rör ner alla ingredienser i stekpannan med träslev.
- Fyll på med mjöl tills degen fårsamma konsistens som en tjock sockerkakssmet.
- Lägg på locket och låt vila och jäsa över natten på spisen utan värme
Nästa morgon:
- Sätt stekpanna med locket på gasspisens lägsta låga i c:a 30 min
- Kontrollera att brödet inte sitter fast i pannan (om fast, lossa försiktigt med träsked)
- Gör försiktigt en pannkaksvänding med hjälp av locket
Fortsätt gräddningen ca:30 min under locket eller tills brödet sprider en god nygräddad doft och låter ihåligt när du knackar på det.
Låt brödet svalna i pannan innan du tar upp och skär upp det.
Ger ungefär lika mycket bröd som en hålkaka....
Hälsning
anita&jyrki