Sv: Grovt djurplågeri i Kina
Kan berätta en historia i ämnet miljötänk om Jappe tillåter en utsvängning av tråden!
Min mor var född 1942. Hon växte upp i en tid då man började konsumera, använde DDT, Asbets, Kreosot med mera. Man eldade med olja så det stod härliga till och ni vet säkert resten.
I början på sjuttiotalet, när hon var i trettioårsåldern, började hon läsa utländsk litteratur om miljö och miljöförstörning då det inte fanns så mycket att läsa på svenska. Och fem år senare bestämde hon sig för att bygga ett nytt hus till sig och oss barn (hon var alltså ensamstående). Hon ritade huset själv och konstruerade en massa uppfinningar för att spara energi. Huset stod till slut färdigt 1977 men då hade hon i flera år fått kämpa, dessutom som ensam kvinna, mot myndigheterna som ansåg att hon var en idiot eftersom hon i huset hade planerat följande:
* Vedspis i köket eftersom vi hade tillgång till ved (byggnadsnämdens egna ord om detta var att det var 1800-tal att ha vedspis och att hon inte följde standarden för hur ett kök ska se ut)
* Braskamin i källaren som också var egen konstruktion med en massa rör inne i eldstaden som skulle leda värmen ut i rummet (på den tiden var det ju öppna spisar som gällde, braskamin var knappt uppfunnen) Nämden tyckte detta var att förstöra gillestugan syfte som mysrum.
* Värmepump (fick beställas från USA då det lilla utbudet som fanns här i Sverige inte hade någon större verkningsgrad)
* Multrum istället för vattentoalett. Här var det tvärstopp från Miljö och Hälsoskyddsnämden. Dels var det hygienen, hon var ju ansvarig för oss barn och vår hälsa och detta var ju som att kliva tillbaka till sekelskiftet och vi kunde bli "allvarligt skadade av bristande hygienmöjligheter". Dessutom var det inte tillåtet att bygga ett nytt hus utan WC. Så det tog flera år att få igenom tillståndet till multrummet och detta försenade bygget allra värst. Detta fungerade sedemera alldeles utmärkt och jorden blev väldigt fin från multrummet!
* Återvinning av värmen från BDT-vatten genom en stor dubbelmantlad rostfri behållare som hon hade lyckats få tag på hos Arla, den hade använts till att kyla mjölk med. Den installerades i källaren. I manteln leddes vattnet in (från vår djupborrade brunn) som sedan skulle gå till varmvattenberedaren. Från att vattnet var 4 grader från brunnen höll det istället 14 grader när det leddes in i varmvattenberedaren efter att vattnet hade passerat genom den dubbelmantlade cisternen. Allt BDT-vatten (bad, tvätt och duschvatten) gick först ner i citernen före det leddes ut i infiltrationen.
* Uppvärmning av inkommande tilluft för ventilation. Under källargrunden låg en slinga med rör för inkommande tilluft. Denna slinga värmde upp luften med ca 10 grader. Fungerade dessutom som en effektiv AC på sommaren då inkommande tilluft istället var svalare.
* 35 cm isolering istället för de 15 som var standard på den tiden
* Enbart naturmaterial i huset, trä, klinker m.m. Inga plastmattor, inga tapeter av vinyl eller pvc. Tapeterna fick specialbeställas då utbudet av pvc-fria tapeter var dåligt på den tiden.
* Endast linoljefärger och slamfärg. Målarna vägrade måla med linoljefärgen eftersom den var jobbig att stryka ut. Hon tog över penseln och gjorde jobbet själv.
* Sopsortering av alla sopor och befriellse från kommunal sophämtning. Denna process pågick i flera år efter att huset var klart. Vi sorterade alla våra sopor. Hon undvek också att köpa varor i svårsorterade förpackningar. Kattmatsburkar lades i blöt för att lösa upp etiketten, sedan plattades burkarna till så de tog liten plats. En gång om året körde vi till soptippen med en säck plåt, en säck aluminium, en liten säck med mjuk plast, en säck med hård plast, glas, batterier och glödlampor för sig o.s.v. På tippen gapskrattade dom åt henne och tömde ihop allt vi hade sorterat i en enda hög med ett hånflin på läpparna inför oss. Hon sa bara till oss:
"-Bry er inte om dom, vi gör rätt, dom kommer att förstå en dag i framtiden."
Och vi fortsatte att sortera, sopbilen kom en gång i veckan och hämtade en tom säck i soptunnan och bytte den mot en ny. Till slut gav dom sig och vi blev avgiftsfria.
Detta är bara några av de idéer och uppfinningar som hon konstruerade för en hållbar livsstil för vår familj.
Det som är mest intressant är att i slutet på 70-talet började flera både lokala och nationella tidningar intressera sig för hennes bygge. Reportage skrevs och plötsligt så vaknade både Byggnadsnämd och andra tjänstemän och lokala politiker till. De hörde av sig och ville gärna ha visningar av huset och alla uppfinningar för entreprenörer och andra enskilda inom byggbranchen...givetvis så var inte stolthet det viktiga för henne, kunde hon sprida kunskap och information om miljötänkande så gjorde hon gärna det. Och de blev alltid bjudna på hembakt från vedspisen...för att senare nyttja få nyttja multrumstoan!
Vad jag vill säga med detta (kanske lite väl långa inlägg) är att även om man kan tycka att det lilla jag gör som enskild människa inte har någon betydelse för miljön så är det fel, det har visst betydelse, det visade hon mig inte bara genom ord utan i handling! Och även om jag står ensam att göra det idag, så kommer så småningom mina barn att göra det, kanske fler i min bekantskapskrets o.s.v. Som ringar på vattnet.
Så ni som försöker leva en miljövänlig vardag, fortsätt med det, en dag kommer resten också att förstå....
/Ludde