• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

En tur på månen

F

F.d. 53009

Guest
I april är det 41 år sedan John Young och Charles Duke körde omkring med en elbil bland stenar och kratrar på månens yta. Totalt kördes ca 25 km. Varje dag publicerar Nasa en bild eller video som har med astronomi att göra på webbsidan Astronomy Picture of the Day. Den 29 januari släpptes en video som visar en kort tur med månbilen.

Astronomy Picture of the Day Archive.

Nog måste man beundra dessa män som så litade på tekniken att de lät sig skjutas upp till månen och naturligtvis även tekniker och vetenskapsmän bakom projektet.

Birger
 
F

F.d. 24414

Guest
Sv: En tur på månen

Niel Armstrong lämnade oss i augusti förra året, en av mina hjältar.
Han hade ett par enstaka sekuder på sig att avgör om han skulle lamda på månen på en ny plats i stället för den förbestämda som visade sig vara en krater.
Någon sekund till av tvekan så hade bränslet inte räckt för hans och Buzz återfärd till returkapseln där Michael Collins väntade i omloppsbana.
Månfärderna är tveklöst en av människans största teknikbedrifter.
 
F

F.d. 55451

Guest
Sv: En tur på månen

Hej
Många bra bilder
Specifikt, jag tyckes den här videon
APOD: 2013 January 30 - Full Moon Silhouettes
- egentligen intro bild säger så otroligt mycket, min uppfattning, om människans strävan efter kunskap.
Och tack för denna strävan, utan vi hade krupit runt på alla fyra och sökte skydd under ett träd i skogen.
Vi har insett att samarbete hjälper och vi har fått offentligt stöd för hälsan.
Medelåldern för HBK medlemmar är mer än oftast möjligt åldern, mer 2.000 år sedan.
 
Senast redigerad av en moderator:

aake

FD HBK Medlem
Inlägg
4.456
Kommun
Krokom
HBK-Nr
1270
Medlemskap
2021
Sv: En tur på månen

Tack Birger!

Magnifika bilder! Och inte enbart bilderna tagna med Hubbleteleskopet och olika satellitburna teleskop, se exempelvis den galax som visas den 11 nov-12.

Bilden den 14 okt-12, "Hubble deep view" (klicka på bilden för högre upplösning) ger en uppfattning om mångfalden av galaxer. Detta är visserligen även en bild långt bakåt i tiden, till universums barndom, men galaxerna ligger relativt sett tätt. Från vår egen galax Vintergatan är det inte mer än omkring 20 galaxdiametrar till grannen Andromedagalaxen (bild den 18 maj-12). Två miljoner ljusår känns nästan trångt när man jämför med de ofantliga avstånd som skiljer de enskilda stjärnorna åt inom galaxerna.

Lite grunddata: Vår galax har en diameter på omkring 100.000 ljusår och rymmer omkring 400 miljarder stjärnor. Avståndet till den något större granngalaxen Andromeda är drygt 2 miljoner ljusår. Och antalet kända galaxer inom universum uppskattas till omkring 100 miljarder.

Om man inte orkar med de astronomiska siffrorna så kan man njuta av höghastighetsfotografier av åskväder den 29 juli-12.

aake
 
F

F.d. 53009

Guest
Sv: En tur på månen

Verkligen storslagna bilder Åke.

Här är några länkar till fantasieggande bilder som visar moln av vätgas och annan materia som utslungats från exploderande stjärnor, s.k. supernovor. Ur dessa moln skapas nya stjärnor och planeter.
2012 July 22: M16: Pillars of Creation, 2010 April 26: Dust Pillar of the Carina Nebula[FONT=&quot], [/FONT][FONT=&quot]2007 April 25: Carina Nebula Panorama from Hubble[/FONT]

Och här ett par länkar till planeten Mars: Den första visar Curiosity Rover med utrustning för att bl.a. göra kemiska och geologiska undersökningar. Man ser att den har tagit prover av sanden under till vänster. Mycket hög upplösning på den bilden. Tur att det inte regnar på mars med tanke på att utrustningen är helt oskyddad, men sandstormar förekommer ju. 2012 December 27: Curiosity Rover at Rocknest on Mars, Nästa bild visar Phoenix vars bromsraket har blåst undan sand och smält vad man tror är is som låg under sanden. 2008 June 12: Phoenix and the Snow Queen
Bilderna är klickbara både en och tv gånger.

Birger
 
Senast redigerad av en moderator:
Toppen