• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.
    OBS! På förekommen anledning: Om du inte loggat in och är HBK-Medlem och inte betalt årsavgiften för 2025 så kan dina rabatter och förlängd reseförsäkring upphöra att gälla.

Delikatess på julbordet

Alve

FD HBK Medlem
Inlägg
2.723
Kommun
Ödeshög
HBK-Nr
338
Medlemskap
2023
Inhandlade djupfryst lutfisk, Skärhamns, på ICA. 1 kg, pris 74:90. Fick för mig att jag skulle väga den tillagad. Har aldrig gjort det förut. Vikt 419 gram. Blir väl ett kilopris på bortåt 180:-. Räckte precis till två personer.

Ingen vardagsmat direkt.
:cool:
 
F

F.d. 17667

Guest
Sv: Delikatess på julbordet

Dyrt, men förbannat gott. Tur att jag tillsammans med min ene son är de enda som tycker så...i vår släkt. Jag menar...det blir mer till oss två då.:)
 

viggoboy

FD HBK Medlem
Inlägg
1.701
Kommun
Trelleborg
HBK-Nr
8644
Medlemskap
2024
Sv: Delikatess på julbordet

Ni som kommer från norrland (norr om Eslöv) har ni aldrig smakat saltlånga?

Det är samma fisk men salt-torkad
Recept: Lägg i blöt 3 dygn. Byt vatten 3 ggr
Kok den i ca: 35-40 min / kg
Gör en skånsk senapssås. Mal hela senapskorn
Kokt potatis
2 st Skåne Akvavit + julöl sköljes ned med denna delikatess
Om man nu inte är motståndare till alkohol.

Som efterrätt äter man "svinskonröra" som är gott men ser "räligt" ut
Blöt upp torkade sviskon, kok upp dessa och låt svalna.
Vispa upp vispgrädde och häll ner sviskonen och mixa detta till en röra.

Som avslutning till detta dricker ni en sherry.

Ni får gärna bjuda;)
 

Stig

HBK Medlem
Inlägg
1.734
Kommun
Varberg
HBK-Nr
12151
Medlemskap
2025
Sv: Delikatess på julbordet

I min barndom åt vi lutfisk då och då under större delen av vintern, det var helt enkelt en konserveringsmetod att torka långan.
Eftersom flera båtar från byn fiskade långa utanför Shetland så var det god tillgång på "billg mat".

På min farfars tid så torkades även en hel del rocka, de brukade hänga på tork på uthusen. Rocka fanns det gott om på kusten där vi bor men som med så många andra arter är den nästan borta.

Numera äter vi lutfisk ett par tre gånger per år och nu är den minst sagt dyr.
 
Toppen