Sv: Brandfarligt i Ystad
Här är texten i reportaget:
"Oro för bränder kring uppställda husbilar
En svår nöt att knäcka. Så beskriver både kommunens säkerhetschef och räddningstjänsten det faktum att alltfler husbilsägare styr mot Ystad, och att många tränger ihop sig på liten yta.
Det är klart att vi är oroliga över brandsäkerheten, säger Thomas Andersson, säkerhetschef för Ystad-Österlenregionen.
Bara på några få år har antalet besök av husbilar i det närmaste exploderat i Ystads kommun.
Att de många husbilarna alltmer tränger ihop sig på de populära platserna har fått såväl räddningstjänsten som kommunen att reagera.
Rekommendationen att, av brandsäkerhetsskäl, hålla fyra meter mellan husbilarna efterlevs dåligt på de populäraste platserna konstaterar Thomas Andersson.
– Anstormningen vid reningsverket i Ystad förra året var ju katastrofal, med husbilar som ställde sig överallt, ofta kloss intill varandra, och sedan grillade i mitten av sina läger. Man vill ju inte tänka på vad som skulle hända om en brand startat.
Han nämner en olycka på Nybrostrands camping förra året, då en campingvagns gasoltub exploderade, som ett varnande exempel.
Det händer att husbilsägare själva kontaktar räddningstjänsten när de tycker att fricampande husbilar ställts för nära varandra, berättar Magnus Fogelberg, yttre befäl vid Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund, SÖRF.
– Jag har blivit utringd till reningsverket, bland annat vid ett tillfälle då tre husbilar ställt sig ihop och grillade i mitten. Men eftersom de hade brandsläckare intill grillen och i övrigt verkade sköta elden så hade jag inget lagstöd för att göra annat än att påtala min oro, och låta dem fortsätta.
Magnus Fogelberg säger att han ändå blir glad när allmänheten hör av sig.
– Det är förstås viktigt för oss att arbeta förbyggande på alla sätt vi kan. Ungefär en gång i veckan kör vi ut till reningsverket för att orientera oss om hur det ser ut med beläggningen, och informera de husbilsägare som vi träffar.
Säkerhetschef Thomas Andersson är inte nöjd med hur långt kommunen har kommit i sitt säkerhetsarbete i frågan.
– Nej, vi har en bra bit kvar. Vi arbetar i nära samarbete med räddningstjänsten och Husbilsklubben, som är en aktör i branschen. Vi har gjort en del, som att ordna fler uppställningsplatser i småbåtshamnen. Problemet är att många fricampare med husbilar vill parkera två meter från stranden, och inte nödvändigtvis där vi godkänner att de får lov att vara, säger Thomas Andersson.
Han tycker att kommunen måste få till bättre informationsmaterial inför nästa säsong.
– Det finns många intressen att ta hänsyn till i denna diskussion. Ska vi ha rutor där husbilarna får stå, ja, då måste vi ju myndighetsutöva mot dem som ställer sig utanför. Inte så kul. Då är samförstånd bättre. Men hur? Skyltar? Det är en nöt vi måste knäcka."