F
F.d. 17667
Guest
Bra information
Källa: Ur dagens Expressen
UTLÄNDSK JULSKINKA:
Importeras från främst Danmark och Tyskland. Uppfödningen liknar de svenska på så sätt att de hålls inomhus och fodras med spannmål och proteinfoder. Däremot finns det stora skillnader i välfärd då svansarna avlägsnas och suggorna ofta hålls i trånga burar.
" Rent generellt har vi i Sverige högre krav på djurskyddslagstiftningen än många andra länder. Konsumenterna är många och därför gör varje val skillnad, säger Helena Kättström, på jordbruksverket.
---
SVENSK JULSKINKA:
I Sverige lever grisarna vanligtvis inomhus och suggan föder cirka två kullar per år. Äter foder som är rikt på protein, bland annat soja som ofta importeras. Svenska slaktsvin får röra sig fritt. Grisarna ska ges material att sysselsätta sig med.
" Genom att köpa en svensk julskinka bidrar man till att bibehålla den svenska landsbygden. I Sverige kuperar vi inte svansarna, bara det är en stor skillnad, säger Helena Kättström.
---
SVENSK SIGILL-MÄRKT SKINKA:
Här ställs högre krav när det gäller djuromsorg. Fodret ska exempelvis vara svenskodlat till stor del, däremot förekommer sojamjöl även här. Svenskt Sigill har även en tilläggscertifiering för minskad klimatpåverkan från grisproduktion.
" Det som är bra med sigill är att det är vissa krav som ska vara uppfyllda, det är som en light version av ekologiskt, säger Mats-Eric Nilsson, journalist och författare.
---
SVENSK EKOLOGISK JULSKINKA:
Generellt äter grisarna foder som till stor del odlats på den egna gården utan konstgödsel.
" Om man bryr sig om djurens välfärd ska man välja en ekologisk julskinka, säger Mats-Eric Nilsson.
---
SVENSK KRAVMÄRKT SKINKA:
För att uppnå dessa krav ställs högre krav än för en ekologisk julskinka. Grisarna ska bland annat kunna bejaka sitt naturliga beteende, söka mat genom att beta och böka under sommaren, gå ute året om och endast äta Krav-godkänt foder. Köttet får inte innehålla nitrit.
" Kravmärkt innehåller inte nitrit som gör skinkan rosa, säger Mats-Eric Nilsson.
---
VILDSVINSJULSKINKA:
Miljövänligt. Finns från vildsvin som gått fritt och sådana som fötts upp i fångenskap.
" De har ofta haft ett fritt liv, men det är ingen som vet hur deras liv har varit. Det är viktigt att köttet är rätt kontrollerat, säger Helena Kättström
Källa: Ur dagens Expressen
UTLÄNDSK JULSKINKA:
Importeras från främst Danmark och Tyskland. Uppfödningen liknar de svenska på så sätt att de hålls inomhus och fodras med spannmål och proteinfoder. Däremot finns det stora skillnader i välfärd då svansarna avlägsnas och suggorna ofta hålls i trånga burar.
" Rent generellt har vi i Sverige högre krav på djurskyddslagstiftningen än många andra länder. Konsumenterna är många och därför gör varje val skillnad, säger Helena Kättström, på jordbruksverket.
---
SVENSK JULSKINKA:
I Sverige lever grisarna vanligtvis inomhus och suggan föder cirka två kullar per år. Äter foder som är rikt på protein, bland annat soja som ofta importeras. Svenska slaktsvin får röra sig fritt. Grisarna ska ges material att sysselsätta sig med.
" Genom att köpa en svensk julskinka bidrar man till att bibehålla den svenska landsbygden. I Sverige kuperar vi inte svansarna, bara det är en stor skillnad, säger Helena Kättström.
---
SVENSK SIGILL-MÄRKT SKINKA:
Här ställs högre krav när det gäller djuromsorg. Fodret ska exempelvis vara svenskodlat till stor del, däremot förekommer sojamjöl även här. Svenskt Sigill har även en tilläggscertifiering för minskad klimatpåverkan från grisproduktion.
" Det som är bra med sigill är att det är vissa krav som ska vara uppfyllda, det är som en light version av ekologiskt, säger Mats-Eric Nilsson, journalist och författare.
---
SVENSK EKOLOGISK JULSKINKA:
Generellt äter grisarna foder som till stor del odlats på den egna gården utan konstgödsel.
" Om man bryr sig om djurens välfärd ska man välja en ekologisk julskinka, säger Mats-Eric Nilsson.
---
SVENSK KRAVMÄRKT SKINKA:
För att uppnå dessa krav ställs högre krav än för en ekologisk julskinka. Grisarna ska bland annat kunna bejaka sitt naturliga beteende, söka mat genom att beta och böka under sommaren, gå ute året om och endast äta Krav-godkänt foder. Köttet får inte innehålla nitrit.
" Kravmärkt innehåller inte nitrit som gör skinkan rosa, säger Mats-Eric Nilsson.
---
VILDSVINSJULSKINKA:
Miljövänligt. Finns från vildsvin som gått fritt och sådana som fötts upp i fångenskap.
" De har ofta haft ett fritt liv, men det är ingen som vet hur deras liv har varit. Det är viktigt att köttet är rätt kontrollerat, säger Helena Kättström