• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Peugot J5 Alpha Jet 540-89

F

F.d. 22252

Guest
Funderar på att köpa en husbil Peugot J5 Alpha Jet 540-89 efter att jag insett att långresor med min lilla Caddy inte fungerar, man behöver ju lite bekvämlighet och hemkänsla. Men jag hittar inga uppgifter om den verkar ovanlig med bara två soffor på bilderna inget bord hur bäddar man osv.
:twitcy:Nån som vet??
Bengt

 

Bilagor

  • !cid_195.jpg
    !cid_195.jpg
    130 KB · Visningar: 368
F

F.d. 22252

Guest
Jag har inte tagit tag i jobbet att lyfta ner cykeln än men det ska jag klara gick ju bra i santa pola, men fullt i källaren skulle behöva tvätta av den och bära upp den på verandan.
Hittade ett fel till som det stod att det fungerade på i blocket annonsen, AC fungerar inte!
Nästa gång ska jag handla kylspray från biltema den har blivit dubbelt så dyr och en mindre flaska där man skriver svammel och inte att det är kylmedel.
Det luktar påtryckningar från kylbranchen lång väg. Fyllde ju på min Caddy ett par ggr.
Ska hämta upp min slangkoppling som passar till bilen hos min kusin som servat sin egen och flera andras bilar med hjälp av den. Problemet med ac-kompressorn i en bil är att trots hela systemet är helt försvinner det alltid lite via axeltätningen till remskivan. Hade man systemet kapslat skulle aldrig det inträffa, drivningen kunde man säkerställa med en 12 v motor eller yttre drivning via magneter, så har man på tvättmaskiner till pumpen.
Har beställt Från RVS till nya bilen en trecylindrig motor som klarat 26000mil behöver nog lite hjälp för att gå lika bra som ny. Jag tror inte på mycket i livet som Hans Afredsson sa men jag tror på RVS.
Gjorde rent fälgarna så gott det går ska lacka dom med puch vinröd färg behöver ju inte maska av när däcken ändå ska krängas av, passar nog bra till bilen ville ha något annorlunda och lacken hade flagat, riktiga fälgar är väl aluminium och ingen lack.
Beställde Fulda Multicontrol helårsdäck samma typ man använder i tyskland som har dubbförbud och där man kan köra över 1000m i snö och is och sen ner till ett antal plusgrader.
Med de vintrar vi har nu är ett helårsdäck det enda vettiga tycker jag inte mycket dyrare och slipper problem med monteringen varje halvår. Hemomkring kör man max100-80km/t passar ju perfekt då, är faktiskt ganska rädd för vattenplaning och det slipper jag med lite grovmönstrade däck.
Tänkte att jag skulle köpa nya tändstift antar att de inte är bytta på många tusen mil 3 st kostar 900kr+ beställde Från tyskland 3st Bosch som såg ut exakt likadant 361kr plus en bälg över en drivknut som han som servat den inte hittat något fel på men Ola på bilprovningen här i Finspång känner jag och han brukar veta vad han gör så hans påpekande på besiktningen litar jag på. det är risk att man får byta en sån bra att ha hemma. Enkelt att byta på en del bilar. Måste installera ett nyare Autodata så jag kan se vad som gäller.
Bytte torkar blad köpte lite dyrare på biltema men hade stora problem att få dit dom använde vinkelslip för att anpassa så att man kunde få fast de fästen som följde med. Men det blev bra behandlade samtidigt rutan och torkarna med biltemas glasavrinnings medel.SAM_0939.JPG
 

Bäckis1843

HBK Medlem
Inlägg
2.379
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
28774
Medlemskap
2024
Tyvärr kan man inte använda kylspray längre till Ac. Alla återförsäljare i världen har fått gå över till en miljövariant av kylspray. Den gamla innehöll ju R134a (samma som de flesta Ac) men blev förbjuden för dess miljöpåverkan.
Läste att detta var på G för två år sedan så då hamstrades kylspray :cool:
Det går att köra Ac:n på en blandning av propan och?. Ska leta reda på länken.
 

Bäckis1843

HBK Medlem
Inlägg
2.379
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
28774
Medlemskap
2024
Här finns massa matnyttigt om bil ac.
Tänkte prova själv på min cheva till våren. Den funkar iof skapligt. Har fyllt den med R22 som tyvärr har nackdelen av högre kondensering vilket betyder högre tryck/temperatur på högtryckssidan. Var dock ett experiment för att se om det funkade :)
 
F

F.d. 22252

Guest
Har letat på nätet och när jag fyllde med gamla kylsprayen hade jag en koppling till lågtrycksidan och bara tömde burken rakt in satte på ac och hade en digitalmätare vid utblåset. När kylan kom kunde jag lätt avbryta fyllningen. De här propanburkarna har ju en nålventil som punkterar burken så man måste ju köpa hela kittet. Egentligen skulle säkert min blåslampa fungera efter lite modifikation med biltema butangas men den har ju en annan förångningstemp och man vill ju inte ha vätskefas i kompressorn. Min kusin har använt min anordning till biltemas nya kylspray men den ska inte vara direkt blandbar men det har fungerat på flera bilar.
Ett problem är att kylmängden är väldigt liten bara 300g så det kanske är bäst att köpa satsen med stopleak och manometer så har man förmodligen gas för flera år. bilen är ju 13 år gammal och 26000mil. Sen blir det RVS i motorn då klarar den sig förmodligen ett bra tag till. Jag kör ju inte så mycket numera blir det längre turer blir det nog med husbilen för då behöver man säkert stanna och sova någonstans.
Har nog ett bra koncept en smidig citybil och relativt smidig husbil, allt gammalt och slitet förstås. skatten tillsammans under 600kr försäkringen ligger ganska lika med 2200 för subarun och 2400kr för husbilen. Ett billigt ägande för en pensionär.
Men vad är det här som sitter på vinterhjulen ser ut som en plastskiva med någon konstig bult på ?
IMG_20200318_112836.jpg
 
F

F.d. 22252

Guest
Tack för snabbt svar ska undersöka kofferten såg att det låg ett par bultar där kanske en adapter, synd att förstöra fälgarna de fungerar ju hyfsat men det är nog billigt begagnat samma gäller sommardäcken av det utsökta kvalitetsmärket kometa och lsail. blandat altså. Antalet kilo vikter var ganska högt hoppas det inte är fälgarna utan däcken som är orsaken eftersom jag köpte nya fulda multicontrol avskyr när ett datum och inte vädret ska bestämma vilka däck jag vill åka på. Bor man i Tyskland kan man ju åka genom flera klimatzoner på några mil med stora höjdskillnader, där är det ordning och reda som det verkar och inga skrivbordsbyråkrater som tror att alla är ännu dummare än dom själva.
Men riktigt otäckt när flera värsting porche kör racing i vänsterfilen.
Bäckis är inte deras gas en blandning av propan och butan i vissa procentsatser?
Jag tycker oftast att en ac största värde är att få bort kondens snabbt på rutorna med min lilla motor lär det märkas direkt när jag slår på ac. Hämtade mina tändstift från autodoc idag stannade bredvid en gammal yaris och bilarna är ganska lika ska ju vara samma bottenplatta , men återigen blir jag förvånad över hur stor bilen egentligen är ljusår från aygo men motorljudet stör mej jag är ju van att gubbköra på låga varv och det gillar inte motorn nya stift och rvs kanske förändrar saken. Kan inte se något i serviceboken som säjer att den är fullservad snarare hemservad.
När jag nu varit hemma ett tag och fått perspektiv på saker och ting och råd så har jag tills vidare bestämt att behålla husbilen det var nog egentligen boendet jag tyckte var jobbigt i längden bilen gjorde hela tiden det den skulle och under hemresan gick den ofta under litern.
En bild förmodligen upplagd tidigare kvällsol i greven fredagen den 13 mars - konstigt nog har det varit mycket fredag den 13 denna resan men allt har gått bra så bra man kunde hoppas på egentligen.08-justy_frames.jpgSAM_0930.JPG
 
F

F.d. 22252

Guest
Känns som jag löst AC problemet teoretiskt, de sk kiten innehåller än blandning av butan och propan, eftersom jag till Caddyn fyllde med biltemas dåvarande kylspray r134 via en slangklämma direkt på burken och en kontakt till lågtryckssidan av kompressorn så tänkte jag spara pengar.
Luskade ut att Biltemas "luftspray" innehåller just denna gas så då är det bara att köpa en sån burk istället. Problemet är att jag inte har deras manometer men jag gör som jag gjorde tidigare mätte tempen tills det kom kyla dom där manometrarna litar jag inte på eftersom man inte får någon klar bild av hur dom mäter för nålen brukar röra sig konstigt. Misstänker att manometrarna egentligen är till något helt annat från början kanske en cykelpump.
Men jag tycker det är ganska otäckt när man skriver luft när man menar gasol läser man inte bruksanvisningen kan det hända olyckor. 70kr för en burk och lite meck det kan jag leva med.
Det jag vill åt är just sprayventilen bara att hålla flaskan upp och ner och pytsa i lite vartefter tills kylan kommer kompressorn suger ju in gasen själv. Men man ska ju ha en snabb termometer med en liten känselkropp som man kan stoppa ner i utblåset vid vindrutan.
Och ingen kylmek kan ju klaga på att man fyllt på luftspray i AC eller hur man har ju inte hanterat någon patenterad jättedyr kylgas som firmorna har monopol på.
Ni får ju ta det här med en nypa salt men jag har ju en gammal billig bil som jag kan offra bara för att visa att jag kan.23-556_xl_1.jpg

Det är ju också så att jag tror alla kyl/frysar numera har gasol i sina system, de gamla gastyperna är ju förbjudna av miljöskäl. Man brukar åberopa brandfaran som borde vara försumbar jämfört med att åka runt med en P11 osäkert fastsatt.
 
F

F.d. 22252

Guest
Ja då har man varit och handlat luftspray på biltema i samband med att jag skjutsade min son till akut tandsjukvård i Norrköping.
Informerade kassörskan att luftsprayen bestod av gasol och hon var förvånad, pekade på varningen på flaskan som tydligen ingen uppmärksammar. För flera år sedan hittade jag samma typ av flaska med samma text på Clas Olson.
Min son sa att de använt det på hans jobb It tekniker för att blåsa rent.
Köpte två flaskor eftersom vi förmodligen bara är en olycka bort från indragning av produkten, står dessutom storsäljare på hyllan. Klart att halva sverige vet att den duger till att fylla ac på gamla bilar det är ju därför det säljer inte för att man ska spruta ut gasol lite här och var vilket känns ganska så farligt.
Ska så fort som möjligt fylla upp ac var ju varmt idag fick åka med friskluft på eftersom ac inte fungerar, subarun är ju en solfångare massor med rutor svart klädsel säjer allt.
Så fort Lidl får in en trevlig ljus bilklädsel blir det att handla och ut med gummimattorna som jag avskyr. Dollarstore brukar ha billiga mattor som är ungefär lika bra som dyra hos bilfirmorna.
Har ett gammalt caddysäte i källaren sparat det för att kunna ta bort elslingorna som alltå inte finns på subarun lite dubbelhäftande tejp under klädseln och en elkabel så finns det en värmestol har gjort det förr och blev bra.
Men har inte känts kall egentligen kanhända ligger det isolering i sätet.
Jo jag har 6 mugghållare i bilen så kan öppna en cateringfirma där. Och inte är de små och futtiga heller utan riktiga doningar.
Ska så fort jag kan fixa någon slags hållare för en surfplatta med gps så jag kan ha min samsung 8" platta med Igo i drift. Installerade om den igår natt, tog bort alla kartor och la enbart in skandinavien blir inte så tungt för den numera lite äldre plattan. Kommer ju inte åka utanför östergötland men bra att ha skandinavien inlagd om man funderar på något.
Ibland blir man förvånad hörde hemglassbilen utanför och greps av glasshunger har inte köpt på säkert 2 år.
Han kom ihåg mej och kallade med vid förnamn underligt hur man på något sätt sätter spår i människors minne.
Förmodligen har det att göra med höjden över havet.
Min son är 202 och jag 193 men vi satt bra bägge två skulle vi haft folk i baksätet hade det också gått bra plus packning bilen är 360 lång. Enda nackdelen är att man måste planera backar växla i tid eftersom den blir ganska orkeslös när varvet sjunker. Inget vrid alls men väldigt bra bränslekonomi.
Jag är helnöjd hitills bara ett stort minus inget armstöd men finns att köpa som är gjort för bilen men jag fixar kanske något eget eller kanske går ett varv på skroten och skrotar.
Sov med hjälp av tabletter 4 tim inatt för första gången på 3 dygn, var i panik eftersom jag var tvungen att klara att köra bil idag. Testar med Öl vilket jag borde avstå från men nöden har ingen lag, när jag jobbade mådde jag som bäst med 8,5t sömn varje natt nu är det mycket sällan jag sover mer än max 6 tim. Tror det har med mitt mående att göra men nu har jag bilen att tänka på som är en pärla som uppfyller det mesta av mina önskningar.
Ska tvätta av husbilen med högtryck någon dag och även rensa upp efter vinterns resa Ska lyfta ut allt och tvätta är det tänkt. Otroligt vad bra den har fungerat egentligen. Nu är jag ju inte riktigt i behov av nya slantar men den är säkert väldigt lättsåld. Den fungerar ju perfekt som en enrums gäststuga i dessa coronatider om det behövs allt finns ju på plats för ett boende kunde jag bo i över tre månader så kan vem som helst bo där länge.
Funderar så smått på en resa när det blir väder runt den här delen av sverige som är som jag tror en av de vackraste och med bästa vädret i sverige. Ingenstans behöver man komma längre bort än man bekvämt kan köra hem på några timmar, har man kört 700mil i europa så är ju mellansverige ingen match.
Enda problemet som jag ser det är ju ensamheten men kanske det är det man behöver om allt inte går som man tror. Beträffande Corona verkar flera reportrar och Tingvall ganska så slut. Vet inte vad man ska tro antingen är karln ett geni med kristallkula eller också en cyniskt kalkylerande mördarmaskin som vill minska förlusten i bnp genom att låta äldre dö av.
Jag fördrar att tro att han är ett geni möjligen känslokall men kanske också eftersom det är den rollen han måste ha. Sliten är han helt klart intill utmattningens gräns psykiskt och fysiskt.
Sverige har valt en annan väg om den var rätt eller fel får man reda på efteråt, hade jag ett bättre boende i ett enplanshus skulle jag helt enkelt åkt och hämtat min far hem till mej lite får man ju offra han har ju offrat så mycket för mej.
Men som det nu är är det omöjligt förbereder mej mentalt för vad som kan hända och har förstått att han är ganska trött på livet som han lever nu och som han måste leva. Liksom jag skulle han nog välja att somna in när livet känns som svårast men sånt får man inte välja. Bara hästar och hundar har den förmånen.
 
F

F.d. 22252

Guest
Det är ett låsbart lock över dina hjulbultar, meningen är att det ska försvåra en ev. hjulstöld.
Du har säkert fått med en "nyckel" till "den konstiga bulten"
Mycket riktigt fanns det en nyckel skulle fungerat med en skruvmejsel också, hittade 15 hjulmuttrar också och efter att ha lyft reservhjulet även den 16.
Under täcklocket satt det 4 muttrar men en massa olika hål i de fälgarna så universal hoppas de andra fälgarna är av bättre kvalite fast en massa balansvikter gör mej mörkrädd. Hoppas det bara är däcken som varit dåliga trodde det var sommardäck men icke utan rejält slitna och gamla helårsdäck. Nästa vecka har jag fått tid för byte finns bara en jag vet verkligen kan det här med balanseringen annars är det ofta så att man har obalans trots nya hjul och en känd verkstad. Det här med balansering verkar vara svårt den som verkligen kan förutser hur man kan sätta vikterna istället för att blint sätta dit vikterna. Ibland flyttar man på maskinerna utan att ställa in allt i våg och då lurar man ju maskinen att göra fel. Sen är det här med rätt adapter på fälgen där går det att göra fel.
Jag är väldigt känslig för obalans.
Kommer nog aldrig att sätta dit vinterdäcken igen blir det riktigt skitväder i vinter stannar jag bara hemma. Gillar inte dubbdäck blir ju dålig väghållning i 9 fall av 10 endast vid riktig ishalka behövs de och då bara innan saltbilen hunnit ut på mina breddgrader. Är ju uppväxt med slitna sommardäck på vintern och ingen servo bra mycket bättre vägkänsla. Min far körde lastbil utan servo det byggde speciella muskler kan jag lova. När däcken är slut är säkert bilen också det lär bli när jag fyller 80år med min ringa körning, milen har ju legat på husbilen.
 
F

F.d. 22252

Guest
Idag har jag varit duktig fick igång AC men den ger inte så mycket kyla bara 14 grader enl Hasse ska det ner till 4.
Problemet är inte gasen utan flaskan. det sitter en ventil inne som gör att det är omöjligt att få ut vätska utan bara gasfas oavsett hur man vänder på flaskan.
Detta gör att man bara får i en liten mängd gas och att gasfasen som skulle skett i AC nu sker i flaskan vilket gör att den blir väldigt kall vilket gör att trycket sjunker. Funderar nu på om jag ska köpa biltemas kylspray som är likvärdig med den gas som används i moderna bilar vilken enligt vissa källor inte är lämplig att toppa upp systemet eller hålla på och jävlas med flaskan Jag har.
Jag är ju på rätt väg så jag tänkte hålla på ett tag till problemet är ju att jag kan få in luft i systemet och fukt. Ska byta slang och försöka få till något som håller ventilen inne hela tiden då kan jag ju bara sätta mej i bilen och vänta på att kylan kommer har ju en termometer med utegivare så sätter in den i utblåset på bilen. När jag började fylla gick inte kompressorn men sen kom den igång sen var det 19grader som sjönk efterhand men det är långt kvar som lägst 13 grader hitills.
Den för mej viktigaste händelsen idag var när jag hällde i RVS i motorn, man ska ju värma upp motorn och sen blanda i en liten tub i en flaska med 1dl olja. sen häller man i halva flaskan låter bilen stå på tomgång efter 15min fyller man i resten och kör en halvtimme minst första flaskan är klar när man kört 40 mil då ska man slå i den andra likadant sen blir det en beläggning på alla slitytor som minskar friktionen man ska t.o m klara att köra en bra bit helt utan olja.
Vad som hände vara att ganska fort blev det tyst i motorn när jag körde fick känslan av att det slagit lock för öronen men dubbdäcksljudet var ju lika högt som förut men motorn gick mycket tystare och nu när jag kört 7mil låter den mera som en symaskin, vilket clion också gjorde kostade bara på en behandling på den.
Finns en liten avigsida också verkar som friktionen minskat väldigt mycket och det är lätt att man gasar ganska lite ibland och då blir det lite som när man släpper gasen att motorns bränslesystem stryps och den inte vill dra så en viss ryckighet kändes det som men min gasfot är inte intrimmad på bilen än.
När jag körde in till Norrköping gick bilen så tyst att jag glömde växla upp till femman körde uppåt 110km på fyran ganska länge märkte jag efteråt och det ok eftersom det bara är 4000varv och rödmarkeringen börjar vid 6500.
Motorn kändes starkare än förut redan i inledningen av behandlingen, den har ju gått 26000mil mest långpendling landsväg har jag förstått. Kanske därför att motorn kändes så helt annorlunda mot förut och förmodligen drar den mindre bensin redan.
Så hittils ett hellyckat utfall planerar att så småningom byta växellådsolja och slå i en sats rvs där också gjorde ju susen i husbilen och borde förbättra subarun också. Vad jag förstått har inte den oljan varit bytt alls eller möjligen under garantiservicen. Firman har bara stämplat och inget finns dokumenterat men skriva siffror verkar mekanikern också ha problem med.
Har handlat på mej en hel klädsel till bilen och en matta som jag efter mall från gummimattorna klippt ut från en vanlig matta. Problemet med det verkar vara att den lätt repas upp i kanterna så jag måste hitta ett sätt att låsa fibrerna.
Största problemet nu verkar vara att jag inte kommer överens med elservon som är alldeles för bra samma som på Aygo borde ju gå att programmera . får forska lite.
 
F

F.d. 22252

Guest
Finns ingen sån firma här numera och det skulle säkert kosta mer än vad mattan kostar, tänkte mej något fusk som jag brukar. Har en burk spraylim som jag tänkte dränka in kanten med bör ju säkra trådarna och när den torkat till blir det fortfarande böjligt är ju kontaktlim.
Vaknade upp utsövd pigg och glad ingen medicin ingen alkohol! Känns som jag börjar landa nu!
Känner mej stark och sjuk är jag nästan aldrig influensor brukar gå till höger och vänster om mej har inget minne av att vara sjuk med feber måste vara minst 15år sedan. Om jag skulle bli smittad av corona skulle jag nog knappt märka det.
Har ett minne av att det hostades ganska mycket i vagnarna runt mej på Bahia och länge i veckotal verkade vara många som var sjuka. Kan mycket väl ha varit corona med facit i hand. I sånt fall skulle man vara immun nu, mitt stora problem har ju alltid varit magen inte vanlig sjukdom, inte ens myggorna bruka gilla mej. Min far var i stort aldrig till någon doktor förrän han var nästan 90år the force is strong in our family!
Fixar mattan idag fixar lite med ac och kanske jag kan få på en del av nya klädseln som kommer att matcha mattorna i olika gråskalor. Länge sedan jag varit så förtjust i en bil som med justyn så den kommer bli perfekt. Att den sen drar mindre bensin än någon annan bil jag haft är en stor fördel, känns som man är mer fri att åka runt lite utan att tänka på förbrukningen.
SAM_0940.JPG
 

WillerWalle

HBK Medlem
Inlägg
564
Kommun
Tibro
HBK-Nr
24641
Medlemskap
2025
Finns ingen sån firma här numera och det skulle säkert kosta mer än vad mattan kostar, tänkte mej något fusk som jag brukar. Har en burk spraylim som jag tänkte dränka in kanten med bör ju säkra trådarna och när den torkat till blir det fortfarande böjligt är ju kontaktlim.
Vaknade upp utsövd pigg och glad ingen medicin ingen alkohol! Känns som jag börjar landa nu!
Känner mej stark och sjuk är jag nästan aldrig influensor brukar gå till höger och vänster om mej har inget minne av att vara sjuk med feber måste vara minst 15år sedan. Om jag skulle bli smittad av corona skulle jag nog knappt märka det.
Har ett minne av att det hostades ganska mycket i vagnarna runt mej på Bahia och länge i veckotal verkade vara många som var sjuka. Kan mycket väl ha varit corona med facit i hand. I sånt fall skulle man vara immun nu, mitt stora problem har ju alltid varit magen inte vanlig sjukdom, inte ens myggorna bruka gilla mej. Min far var i stort aldrig till någon doktor förrän han var nästan 90år the force is strong in our family!
Fixar mattan idag fixar lite med ac och kanske jag kan få på en del av nya klädseln som kommer att matcha mattorna i olika gråskalor. Länge sedan jag varit så förtjust i en bil som med justyn så den kommer bli perfekt. Att den sen drar mindre bensin än någon annan bil jag haft är en stor fördel, känns som man är mer fri att åka runt lite utan att tänka på förbrukningen.
Visa bilaga 191323
Ett varmt strykjärn på kanterna fungerar bra men ta ett gammalt då det blir lite svart och kletigt.
 

Bäckis1843

HBK Medlem
Inlägg
2.379
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
28774
Medlemskap
2024
Tänkte just svara dig angående Ac:n när jag såg att du fått igång den.
Svarar ändå om någon annan har nytta av det.
Köldmedier (så även gasol) blir kallt när trycket sjunker (så fungerar kylkretsen).
Har man svårt att få ut gasen (vilket det blir ganska fort med så liten volym) så tejpa fast ventilen så den hålls öppen och sänk flaskan i en hink med varmt vatten. Ju varmare desto bättre (dock inte kokhett).
Då ökar trycket i flaskan och man får ut gasen fortare.
Körde du Feltemas blåsspay?
Fick en bil (japp, gratis) för några veckor sedan. Nu har jag fixat besiktningsanmärkningarna (6x 2:eek:r) och rosten (kosmetisk) så det är bara ac:n kvar.
 
F

F.d. 22252

Guest
Ja den flaskan går inte att använda eftersom man fixat med något inuti, höll på med den väldigt länge men inget hände fortfarande 14 grader bara. Pytsade i cigarettändargas eftersom jag blev trött höll på att förstöra en fingertopp läderhandskar var ett dåligt skydd. Gasen måste vara i vätskeform när man fyller fick ju inte i mycket men tillräckligt för att få igång ac 7 grader min nu men det är ju inte så varmt ute än. Ska köpa biltemas kylspray som egentligen är en liknande gas som används i nyare bilars ac. Den vet jag fungerar bara att jag var envis. men nu har jag altså lite butan i inte mycket alls vet ju inget om blandbarheten mellan gaserna har de olika egenskaper och inte blandar sej kan det bli knepigt. Fick ju bara in några få gram butan i vätskeform i ett r134 system och den hoppade ju igång så det var ju på marginalen verkligen. AC hade nog fungerat på hösten som säljaren uppgav men lagt av när den blivit stående över vintern. Kylsprayen är inte brännbar.
Har du vägen förbi kan du köpa en burk gas på biltema i norrköping och åka över till finspång har ju en anslutning till AC som passar nästan alla bilar om de inte är väldigt gamla. Tar bara några minuter att fylla gjorde ju det regelbundet på min caddy.
Men du har väl allt själv antar jag med ditt jobb.
SAM_0941.JPG

En annan lösning är ju en vanlig engångstub butan men jag gillar inte butan kan nog bli problem med den eftersom den ligger kvar i vätskefas så fort det börjar bli kallt går nog att förstöra en kompressor på det sättet eftersom jag bara har några gram butan i systemet nu kommer jag bara fylla med biltemas kylspray 199kr
 
Senast redigerad av en moderator:

Bäckis1843

HBK Medlem
Inlägg
2.379
Kommun
Nyköping
HBK-Nr
28774
Medlemskap
2024
Biltemas nuvarande kylspray heter R1234yf, tyvärr inte R134a längre.
Den har helt andra egenskaper såsom t.ex. högre förångnings och kondenseringstemperatur samt den volymetriska verkningsgraden är lägre :cool: .
På svenska betyder det att man i ett system avsett för R134a får sämre kyla och mer värme på kylaren vilket gör att, om man inte är försiktig och fyller mindre än det ska vara i, systemet löser på högtrycksvakt eller skjuter smältsäkringen.
Den är mer lik gamla R22 i tryck/temperatur.
 
F

F.d. 22252

Guest
Jag har förstått att man ska ha en ac som är anpassad för den gasen, kan jag hitta en burk med propan ska jag försöka få i lite sånt . Känns ju lite dumt egentligen har ju en mer än halvfull propanflaska i husbilen som skulle passa perfekt. Men vet inget vettigt sätt att få ut den i vätskefas.
Nu fungerar ju ac hjälpligt och jag kan ju fylla litegrand bara om det behövs. Kanske bäst att ta det sen man ser ju om det behövs. Husbilen har jag inte lidit av värmen i men subarun är ju som en solfångare.
Tack för informationen från en som kan känns bäst att undvika den gasen och har läst om den tidigare och fått varning.
Ja i dessa tider är ganska bra bilar för dyra att laga ett enormt slöseri kan man tycka men MP tycker det är bra eftersom de inte ser helheten och inte heller har kunskapen, sen tror jag man prioriterar sin egen ställning i samhället och möjligheten att komma sej upp. AB Sverige skiter man fullständigt i det kan man köra i botten.
 
Toppen