Söderut för nybörjare hösten 2018

Tråd startad i 'Reseberättelser från Husbilen' av Holsten, 26 September 2018.

 1. Holsten

  Holsten HBK Medlem

  Inlägg:
  31
  Kommun:
  Lidingö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26170
  Hej alla i Husbilsklubben!

  Vi är nybörjare som husbilsägare och campare, endast övernattat i bilen några testnätter. Seglat i många år och trivs med det men då säsongen är kort ville vi förlänga den med att "segla runt" på vägarna som verkar snarlikt. Sett många husbilar i gästhamnarna.

  Båten är nu upptagen och under presenning, jag har precis fyllt 70 så nu tänkte vi åka söderut möjligen till Portugal. Hustrun Eva kan vara borta 1 månad. Jag och Perry (portugisisk vattenhund) ytterligare en månad.

  Vi har köpt en Hymer T 678 CL 2013, ca 1600 mil med lättviktschassi och extratillbehör som: aircondition, gasolugn, 2 bodelsbatterier, solfångare, nedsänkbar extrasäng, uppfällbar bältad barnstol, dragkrok, markis mm. Blev inte mycket över för övrig last så barnstol och dragkrok är bortmonterade och jag har ökat totalvikten till 3850 kg. Väntar på registreringsbeviset innan vi kan åka. Har Tomtom Camper och apparna Ställplatser, Campervan Guide och Park4night samt M:s kartbok (från 2001!).

  Följt trådar på forumet och snappat upp många bra tips. Grovplanen är att i lugn och ro åka på mindre vägar, undvika motorvägar och storstäder. Föredrar landsbyggd och natur.

  Vi bor på Lidingö och tänkte först hälsa på min syster i Böda några dagar. Åka vidare genom Danmark (Stora och Lilla Bält), färja över Elbe, Obelink (köpa prylar), Gouda. Sen är det mer löst. Hustrun vill se Bayeuxtapeten.

  Fått tips på forumet om France Passion som verkar passa oss. Någon som vet var man får tag i den? Har inte tid att beställa på nätet. Tänkte skriva fortlöpande på forumet och lägga upp lite bilder och är tacksam för tips på vägen och kanske träffa någon annan "Husbilksklubbare".

  På återhörande!

  Gunnar, Eva och Perry
   
 2. Lassej

  Lassej HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  3,493
  Kommun:
  Kävlinge
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  9593
  Jag är nästan säker på att France Passion endast kan beställas på nätet, vi har använt den en del år. Tips, kör inpå en vingård och fråga om du får stå där över natten, sen handlar du någon flaska vin, de brukar inte säga nej till detta.
   
  IngeoGunilla gillar detta.
 3. Vidaliv

  Vidaliv HBK Medlem

  Inlägg:
  84
  Kommun:
  Stockholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  9925
  Ny kartbok från M. Det har hänt en hel del i Europa under så lång tid. Önskar er en fin första resa. Om en vecka far vi också, men mot sydost, dvs Balkan för hela slanten. God Tur, Eva och Beppe.
   
  Leffe Eriksson gillar detta.
 4. Wberger

  Wberger HBK Medlem

  Inlägg:
  2,828
  Kommun:
  Lund
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  2577
  Ny karta behövs , för vikten brukar jag köpa en ny papperskarta för varje land kostar ca 75 kr. Svårt med gamla kartor och fel vägnummer.
   
 5. tomhoff

  tomhoff HBK Medlem

  Inlägg:
  126
  Kommun:
  Skövde
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  14258
  Om du nyligen köpt bilen bör du kolla så att bränslefiltret är bytt. Vi köpte 2011 en 2008 som gått 1200 mil. Blev stående utanför Bremen då all diesel läckt ut från filtret som sannolikt var igensatt. Efter byte på en verkstad gick resten som en dans. Fått lära mig att byta vartannat år.
   
  surtecruisers gillar detta.
 6. F.d. 24550

  F.d. 24550 Guest

  När det gäller kartor så bör man ha dessa i skala 1:200 000 för att ha någon verklig nytta av dem. Vi använder Michelin, förutom Tyskland där vi har ADAC. En karta som är mer än 2-3 år behöver förnyas, det är vår erfarenhet. En GPS där man kan ställa in bilens mått är också bra, så slipper man bli inlurad på vägar där man inte kan ta sig fram med husbil.

  Bästa sättet att hitta ställplatser är Campercontact. Finns som websida (gratis) eller app (kostar en liten slant).
   
  Leffe Eriksson och IngeoGunilla gillar detta.
 7. Livibil

  Livibil HBK Medlem

  Inlägg:
  1,648
  Kommun:
  Oskarshamn
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  11764
  Vi är på väg mot Portugal just nu. Vi kör med hjälp av TomTom Camper och hittar ofta platser att övernatta på via Campercontact och/eller ACSI. Bra att kunna lägga in bilens storlek och vikt. Vår väger 3500 kg och vi har kommit på ett flertal ställen som varit för max 3500 kg. Trist att behöva vända om man har tyngre bil! Campercontacts platser finns inlagda i vår TomTom vilket är praktiskt. Vi står just nu på en ACSI camping vid Foz på spanska nordkusten. Tänk efter hur mycket och hur långt ni kan tänkas komma på en månad. Man vill ju inte bara köra utan även uppleva en del längs vägen. Lägg in resmålet i er GPS och välj både med betalväg och utan. Då ser ni vilken skillnad det blir både vad gäller tid och avstånd. Ibland är de försumbara men ibland jättestora. Här i norra Spanien skulle jag akta mig för att välja bort motorvägar. De sträckor vi kört hittills har gått genom fantastiska landskap på motorvägar med många långa broar och tunnlar. Utan motorvägar hade det tagit otroligt lång tid att passera alla berg. Och dalar.
   
  Senast ändrad: 26 September 2018
 8. Holsten

  Holsten HBK Medlem

  Inlägg:
  31
  Kommun:
  Lidingö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26170
  Tack för tips och upplysningar. På återhörande.
   
 9. berkri

  berkri HBK Medlem

  Inlägg:
  650
  Kommun:
  Sala
  Medlemskap:
  2023
  HBK-Nr:
  14555
  Finns massor av fria ställplatser i alla länder neråt mot Portugal och speciellt i norra Spanien längs kusten. Behövs inget Acsi-kort eller att leta campingar.
  Och undvik motorvägarna - nationalvägarna är vackrare. Bilden är från Paderne i Portugal, bra tvättställe.
   

  Bifogade filer:

  IngeoGunilla, surtecruisers och enokalma gillar detta.
 10. Holsten

  Holsten HBK Medlem

  Inlägg:
  31
  Kommun:
  Lidingö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26170
  Tack för tipset!
   
  berkri gillar detta.
 11. Livibil

  Livibil HBK Medlem

  Inlägg:
  1,648
  Kommun:
  Oskarshamn
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  11764
  Med Campercontact väljer du i filtret vad du söker både vad gäller pris, service, längd på husbil mm. Där finns många gratis platser men vill du gärna bo nära en viss plats kanske du hellre väljer camping och då finns även de där.
  Ofta kan nationalvägarna vara helt ok men ibland i oländig terräng kan de bli väl jobbiga och tidskrävande.
   
  Leffe Eriksson och MaJe gillar detta.
 12. Mrcardu

  Mrcardu HBK Medlem

  Inlägg:
  1
  Kommun:
  Portugal
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  25401
  Investera i en Alugas flaska med 4 adaptrar för hela Europa så slipper du problem med gasolfyllning. Finns bensinstationer med LPG på de flesta ställen söderut. Körde till Portugal i januari och norrut igen i april. Fungerade perfekt speciellt under den kalla årstiden när värmebehovet är stort. På väg söderut igen.
   
 13. Holsten

  Holsten HBK Medlem

  Inlägg:
  31
  Kommun:
  Lidingö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26170
  Har Campercontact i min Tomtom Camper men även laddat ner appen. Alugas får ev vänta till senare. Hinner inte ordna med det - åker imorgonbitti. Har 2 st fulla 11 kg.
   
  Leffe Eriksson gillar detta.
 14. Holsten

  Holsten HBK Medlem

  Inlägg:
  31
  Kommun:
  Lidingö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26170
  Vägt bilen sgs färdiglastad med full diesel- och tom vatten-, gråvatten- och toatank. Vägde 3690 kg. Tillkommer hustrun med tillbehör och lite ytterligare käk så det blir väl ca 100 kg dvs totalt 3790. Med lite färskvatten, en extra vinare och några pilsner är vi uppe i maxvikten 3850. Hade blivit en rejäl överlast om jag inte ökat totalvikten från 3500.

  Många bud på forumet vad man skall ha för kartmaterial med sig. Det är bra att det finns många möjligheter att bli nöjd.
  Vi börjar med M:s kartbok från 2001 för överblick. För övrigt navigator (Tomtom Camper), 4 olika ställplatsappar och laptop med Google map.

  Nu är det mörkt, regnar, blåser och är 6 grader varmt. Är väl lite exalterad vaknade 4! Skall bli skönt att komma iväg om några timmar.
   
 15. Chriper

  Chriper HBK Intresserad

  Inlägg:
  27
  Kommun:
  Sunne
  maps.me kan också vara ett bra hjälpmedel.
  Finns som app till IPhone och Android.
  Bra eftersom man laddar ner önskad karta till appen och behöver därför inte surfa för att få det att funka.
   
  Leffe Eriksson gillar detta.
 16. Livibil

  Livibil HBK Medlem

  Inlägg:
  1,648
  Kommun:
  Oskarshamn
  Medlemskap:
  2021
  HBK-Nr:
  11764
  Om du inte vill köra hela vägen i Portugal på gratisvägar med en snitthastighet på 50 km/ h måste du se till att registrera ditt regnummer och betalkort så snart du får tillfälle sen du passerat gränsen. Det kostar knappt €1 att registreras. Sen kan du fritt välja om du vill köra betal eller gratisvägar. Det finns två sorters betalvägar i Portugal. Den ena tar du biljett och betalar cash eller med kort när du lämnar den. Den andra sorten måste du vara registrerad för att köra på. Tyvärr väljer man bort båda när man anger icke betalväg i GPSen.
   
 17. Wizard

  Wizard HBK Medlem

  Inlägg:
  3,983
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  5342
  Om du har gamla kartor, tänk på att man har bytt vägnummer på alla? vägar i Frankrike för några år sedan.
   
 18. Holsten

  Holsten HBK Medlem

  Inlägg:
  31
  Kommun:
  Lidingö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  26170
  Tack för tipset Livibil. Ska jag tänka på när jag passerat gränsen. Är nu sydväst om Rotterdam efter kusten. Passerat Oberlink och Gouda.
  Jag har slängt min M-karta från 2001 - Wizard. Tycker inte jag behöver papperskartor.
   
 19. Labic

  Labic HBK Medlem

  Inlägg:
  171
  Kommun:
  Karlstad
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  717
  Du behöver inte registrera ditt betalkort eller det nummer i Portugal. Portugal har ingen administration för att kräva in utländska bilisters vägavgifter.
   
  Bengt Rehngren och surtecruisers gillar detta.
 20. Eva & Hasse 9

  Eva & Hasse 9 HBK Medlem

  Inlägg:
  5,178
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  9
  Du har delvis rätt. Men vi gjorde ett misstag att inte ta biljett och också köra ut där man skulle ha en responder (för vi hade ju ingen biljett). Ena gången var för 3 år sedan och andra gången för 1 år sedan. Vi blev fotade och det kom ett brev till oss ifrån www.epcplc.com med anmodan att betala vägavgiften. Det var även ett administrativt påslag. Bara att betala. Det var vi själva som hade gjort fel.
  Men på dom andra motorvägarna (utan biljett) har dom ännu inte, vad jag vet, någon kontroll över utländska fordon.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.