Flera regulatorer, mot skilda batterier, från samma solceller?

Tråd startad i 'Elförsörjning' av Nils o Gunnel, 11 Mars 2019.

 1. Nils o Gunnel

  Nils o Gunnel HBK Medlem

  Inlägg:
  17
  Kommun:
  Stockholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  22109
  Hej!
  Håller på och monterar flera solpaneler på husbilen. Undrar om man kan koppla två MPPT-regulatorer på samma solcellsbank och låta en (den gamla mindre) ladda startbatteriet och den den nya stora (50A) får ladda bodelsbatterierna. Jag har nu två 100W solpaneler och ska montera två nya 180W. Om det inte fungerar att koppla ihop regulatorerna kan jag ju låta en 100W-are gå via den gamla regulatorn till startbatteriet men för det mesta kommer den ju inte att behöva ladda något när man kör nästan varje dag. För att vara övertydlig: Utgångarna på regulatorerna kommer alltså inte att se varandra, däremot kommer ingångarna att vara ihopkopplade.
  Någon som vet?
   
 2. tor-ake

  tor-ake HBK Intresserad

  Inlägg:
  130
  Kommun:
  Österåker
  99% säker på att trackerfunktionen i ena eller båda regulatorerna slås ut - den kommer ju att försöka flytta trackingpunkten med jämna mellanrum för att se om den får mer effekt vid en annan spänning, och då kommer den andra regulatorn att tro att solens styrka förändrats och börja manipulera trackingen i sin tur. Optimalt kommer det garanterat *inte* att bli.
  Om du har en D+ emulator kanske du kan använda den mindre regulatorn som en DC-DC-omvandlare, "booster" och ladda startbatteriet från utgången på den större kontrollerns? Sätt ett relä som frånskiljer lilla regulatorn när det inte kommer tillräckligt med sol.
   
  kenjon och Nils o Gunnel gillar detta.
 3. muskatten

  muskatten HBK Medlem

  Inlägg:
  1,733
  Kommun:
  Malmö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  6390
  Som jag ser det i din beskrivning så bör det fungera, jag har tidigare varit i kontakt med Wotronic i Tyskland om att koppla två av deras MPPT laddare parallellt..... ville höra vad de sa så det inte blir det "problem" som tor-ake skriver i ovan inlägg.... det går mycket väl att koppla två laddare till samma batteri och samma solpaneler.... det skriver de i svaret i vart fall... men du skall ju koppla till startbatteriet och en till bodels batteriet så där bör absolut inte bli några problem.... lycka till med kopplingen...
   
  Nils o Gunnel gillar detta.
 4. Conny & Ingmari

  Conny & Ingmari HBK Medlem

  Inlägg:
  370
  Kommun:
  Mönsterås
  Medlemskap:
  2020
  HBK-Nr:
  11119
  Ganska säker på att regulatorerna kommer att störa varandras reglering. Möjligen om man kopplar en större kondensator över den gemensamma ingången kan det fungera.
   
  Nils o Gunnel gillar detta.
 5. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  16,991
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Ser ingen grunn til at de skal påvirke hverandre annet enn ved å ta så mye de klarer eller behøver av den el som produseres i panelet. I praksis vil dette føre til at den regulator som har det batteri som lettest tar ladning tar mesteparten. Om det er samme kjemi så vil det være det som er mest utladet. Er det et LFP og et bly så vil LFP lades først før det blir noe særlig til overs for blybatteriet.
   
  Nils o Gunnel gillar detta.
 6. muskatten

  muskatten HBK Medlem

  Inlägg:
  1,733
  Kommun:
  Malmö
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  6390
  Varför skulle regulatorerna störa varandra ??... det är ju en solpanel med två olika regulatorer till två olika batteribankar ....

  Sen Knut så har jag ibland kopplar in en extra regulator för att ladda mitt båttbatteri 50A (Bly)... jag trodde det skulle bli som du skriver... men blyladdaren tog nästan allt medan Lifepo4 (200A) laddaren fick nästan inget.... vet inte varför det blev så .... men det kanske beror på att bly batteriet har kortare kablar än Lifepo4 batteriet har till laddaren ...
   
 7. Knut

  Knut HBK Webb Admin medlem

  Inlägg:
  16,991
  Kommun:
  Australien
  Medlemskap:
  2022
  HBK-Nr:
  994
  Det som styrer er en kombinasjon av spenningsforskjell mellom lader og batteri sammen med total motstand i kretsen. En lang tynn ladekabel gir en relativt høy motststand. På den andre siden fra panelet så er det terskler for spenning for å starte ladning. En lader som starter ved en lavere spenning kan blokkere for en lader som trenger en høyere startspenning ved at forbruket senker spenningen fra panelet. Så min sammeligning bly lfp stemmer kun ved like ladere.
   
 8. Wizard

  Wizard HBK Medlem

  Inlägg:
  3,963
  Kommun:
  Mark
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  5342
  Du behöver ju hur som helst en ny regulator, varför inte köpa en med uttag för laddning av bilbatteriet? Jag har för mig att Votronics större regulatorer har sådant uttag.
   
  Per & Carina gillar detta.
 9. Nils o Gunnel

  Nils o Gunnel HBK Medlem

  Inlägg:
  17
  Kommun:
  Stockholm
  Medlemskap:
  2019
  HBK-Nr:
  22109
  Tack för alla svar!
  Jag bestämde mig för att koppla alla paneler till den nya Victron SmartSolar 50A regulatorn. Startbatteriet underhållsladdas hemma via en lös laddare och under resa kan jag i nödfall köra den via invertern. Har inte varit aktuellt hittills.
   

Husbilsklubben.se använder egna och tredjeparts cookies för att förbättra din användarupplevelse.