• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

EU-kortet gäller inte alltid

Giovanni

FD HBK Medlem
Inlägg
99
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
29183
Medlemskap
2021
Kollega till mig fick betala 25' för besök på privatsjukhus. Fick inte ut det på reseförsäkringen heller. Mycket svårt att tyda det finstilta, tom för jurist.
Hans hustru är f ö läkare.
Felet han gjorde var att åka iväg för nära inpå efter behandling utan läkare ok.
 

Tommy Dynér

HBK Medlem
Inlägg
9.045
Kommun
Söderhamn-Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2024
Ifall han använt det blå kortet hade det inte kostat något.

...... men EU-kortet gäller inte på privata sjukhus, som var aktuellt i det här fallet,

Själv är jag väldigt förvånad över uppgifterna, eftersom mina egna erfarenheter, genom mitt arbete, inte alls överensstämmer med det här.

Men jag har läst i spansk press om hur främst brittiska ”turister” kommit till Spanien för att få kirurgiska ingrepp gjorda, eftersom sjukhusköerna är så långa i England, Det har inte varit akut och inte alls följt den grundtanke som finns i den överenskommelse som EU-kortet bygger på. Därför har troligen Spanska Seguro Social slagit till bromsarna, vad gäller ingrepp på besökande EU-medborgare som inte är akuta.

SOS International ägs idag gemensamt av de nordiska försäkringsbolagen och personligen misstänker jag att ”skrämselhistorien” som målas upp, har sin bakgrund i att sälja fler reseförsäkringar som troligen har minskat de senare åren,

Har letat fram SOS Internationals pressrelease, som ligger till grund för reportaget.

Pressrelease:
De senaste åren har SOS International i ett flertal ärenden fått ta emot räkningar från offentliga sjukhus angående sjukhusbehandling av resenärer från Skandinavien, även om de hade med sig – eller fick hjälp av SOS International att skaffa fram – det blå EU-sjukförsäkringskortet. Det skriver SOS International i ett pressmeddelande 21 januari.

Det var särskilt ett sjukhus på Gran Canaria som hänvisade till att resenärerna som behandlades på sjukhuset inte hade rätt till kostnadsfri behandling. Kravet på betalning var inte grundat i att resenärerna var från Skandinavien, utan i omständigheterna kring behandlingen som sjukhuset menade föll utanför rätten till kostnadsfri behandling enligt spansk hälsolagstiftning. Eftersom det blå EU-sjukförsäkringskortet bara ger innehavaren rätt till behandling på de villkor som framgår av spansk hälsolagstiftning, menade sjukhuset att räkningarna som skickades var helt korrekta. Det gjordes alltså ingen skillnad på om patienten var en spansk medborgare eller skandinavisk resenär.

Ett av de exempel där man inte hade rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling utan istället fick betala hela beloppet, är situationen där en patient förflyttades från privat sjukhus till offentligt sjukhus. Sådana situationer förekommer ofta på Gran Canaria, eftersom de offentliga sjukhusen där har mycket mer omfattande behandlingsmöjligheter i förhållande till de privata sjukhusen.

SOS International har undersökt lagligheten bakom sjukhusets praxis och de regler som sjukhuset har hänvisat till. Eftersom resenärerna inte behandlas olikt från spanska medborgare, har SOS International inte kunnat visa på att deras praxis strider mot EU-regler. Istället har SOS International i samarbete med en spansk advokatbyrå undersökt om sjukhusets praxis var i överensstämmelse med spansk lagstiftning och inom ramarna för den spanska federala lagstiftningen. Slutsatsen var att det låg inom ramarna för lagstiftningen. Spanska offentliga sjukhus kan således i flera särskilda situationer kräva full betalning för behandling med stöd av spansk lagstiftning.

Executive Vice President Karin Tranberg förklarar:

”Det här visar att en EU-medlemsstats regler om rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling kan vara komplicerade och innehålla flera undantag och begränsningar som avspeglar sig i det blå sjukförsäkringskortets försäkringsskydd. Det gör det svårt för resenären att veta om man har rätt till kostnadsfri behandling om olyckan skulle vara framme under resan. Därmed blir det också svårt att veta vilken försäkring man bör teckna. Det är problematiskt att ett sådant system skiljer sig så mycket från de skandinaviska ländernas system – det system som resenärerna känner till bäst. System som är mer enkla där rätten till kostnadsfri akutbehandling är universell och inte kostar mer än en mycket begränsad självriskkostnad. Ett annorlunda komplicerat system – så som Spaniens – kan vara en riktigt obehaglig överraskning för resenären om olyckan är framme. Vi på SOS International befarar att denna typ av lagstiftning kan ge upphov till en tendens; först i Spanien och sedan i andra länder. Från ett patient- och konsumentperspektiv är det här ett stort problem, det är också därför vi har lämnat uppgifterna vidare till Medborgarservice och Styrelsen för patientsäkerhet i Danmark.”

Som svar på frågan om hur man som resenär ska förhålla sig till det här, säger hon:

”Det här betonar behovet av en sjukförsäkring som åtminstone kompletterar det blå EU-sjukförsäkringskortets skydd. Då vet man att man har ett försäkringsskydd oavsett om man befinner sig i ett EU-land med hel, delvis eller ingen rätt till kostnadsfri sjukhusbehandling.”

Källa: SOS International


I exemplet står det att patienten varit patient på ett privat sjukhus, som därifrån blivit remitterad till den offentliga sjukvården, p.g.a. att det är där specialistsjukvården finns.

Av det har jag egen erfarenhet utav. Lång historia, men det var år 2003, jag bodde och arbetade i Spanien. Fick gå före i sjukhuskön som patient på ett privat sjukhus, men opererades på det statliga sjukhuset. Vet att det privata sjukhuset betalade operationen, skickade sedan fakturan vidare till försäkringsbolaget, där jag hade en privat sjukförsäkring. Mitt försäkringsbolag betalade hela kostnaden eftersom det ansågs vara akut.

Problemet uppstår när man är inskriven på ett privat sjukhus och remitteras vidare till den offentliga sjukvården med icke akuta besvär. En situation som jag inte tror kan uppstå för oss, eftersom den normala proceduren alltid är att SOS skall godkänna varje ny händelse om man har reseförsäkring.

Har man ingen försäkring, bara EU-kortet, ja då blir man för det första inte insläppt på det privata sjukhuset, om man inte har sitt kreditkortet i högsta hugg redan i entrén. Då är man bara välkommen till den offentliga sjukvården och där gör man inga större ingrepp om det inte anses vara akut.

Tror inte vi behöver vara så oroliga.

TommyD
 
Senast ändrad:

Giovanni

FD HBK Medlem
Inlägg
99
Kommun
Göteborg
HBK-Nr
29183
Medlemskap
2021
Ursäkta mig Tommy, såg inte att du benat ut det hela innan jag svarade.
Vad man definitivt ska göra om man har ngn diagnos innan man åker är att få klartecken från egen läkare eller ännu bättre SOS i K-hamn.
 

SirMcLain

HBK Medlem
Inlägg
6.732
Kommun
Spanien
HBK-Nr
4832
Medlemskap
2026
Det sämsta man kan göra i åtminstone Spanien är att använda reseförsäkringen. Den ska man bara använda i yttersta nödfall. Använd ALLTID den offentliga sjukvården Centro Salud Urgencia (Vårdcentralens akutinsläpp) eller ett offentligt sjukhus med försäkringskassans blå kort och ett pass. Då får man den bästa akutvård som kan tänkas och det får man GRATIS:D. Det finns tydliga anslag vid receptionerna att man godkänner blå kortet tillsammans med pass för akut sjukvård. Är man i behov av ambulansflyg, kan det vara bra med reseförsäkring, annars inte.

image_content_2911077_20180122103624.jpg 41962-1g.jpg

På privata vårdinrättningar har man inte samma resurser (men snyggare lokaler och bättre tolkhjälp), samt har en förmåga att överbehandla så fort SOS international godkänner fakturering. Ofta hugger de också en självrisk på ca:1500 kr. Där vi bor i San Agustin finns Clinica Roca ett privatsjukhus som tar in många patienter som de överbehandlar. Ofta undersöker de patienten för andra saker än vad man sökt för.

Ex. En husbilsvän som var här på Gran Canaria hade svår lunginflammation och blev inlagd för det. Efter det kommer de och kollar patienten för andra krämpor som de också fakturerar försäkringen som inte var akuta.

Själv gick jag till en privat sjukvårdsklinik före vi formellt flyttade hit till Gran Canaria för min bronkit jag hade efter en influensa. De frågade efter min försäkring och ville att jag skulle komma dit 2ggr/dag i en vecka för behandling. Jag sa att jag ville betala själv (€60) och då räckte det med ett recept på medicin som gjorde mig bra på två dar. Privatsjukvården är en affärsrörelse som försöker hitta mera inkomster.

Nä strunta i privatsjukvården och använd "Blå Kortet". Känner man att man vill ha möjlighet till ambulansflyg ska man naturligtvis ha reseförsäkring, men för behandling av akut sjukvård , är vanliga offentliga sjukvården i världsklass GRATIS:D.

Spansk sjukvård
 

Livsnjutaren

HBK Medlem
Inlägg
835
Kommun
Vadstena
HBK-Nr
3512
Medlemskap
2024
Min erfarenhet av det ”blå kortet” i några andra EU länder är att det har varit långt till sjukhus där kortet gäller! Men jag har ett annat värdefullt kort från LF ” Lika viktigt som passet” kallar dom det. Det har förenklat min sjukvård inklusive apotek och taxiresor. Kan man inte lägga ut pengar för kostnaderna så ger SOS betalningsgarantier till vården, allt står på kortet på flera språk. Men försäkringar kostar och det beror ju på hur länge man är borta kanske!
 

Krister&AnnChristin

HBK Medlem
Inlägg
98
Kommun
Robertsfors
HBK-Nr
14178
Medlemskap
2024
Finns nu en Vårdcentral ansluten till Försäkringskassan på Playa Flamenca strax söder om Torrevieja.
Var dit för en vecka sedan, betalade 200 kr. som jag får tillbaka hemma, har högkostnadskort.
Fick remiss för skiktröntgen av njurar på Qurion Salud Torrevieja på måndag.
Enligt deras Infoblad står. Via ett samarbetsavtal med Quiron Salud kan vi remittera patienter som är i behov
röntgen, specialistläkare och utredningar. Vårt samarbetsavtal innebär att vi kan utreda patienter där det
finns ett medicinskt behov och möjlighet till planerad vård som kräver operationer och rehabilitering.
Du som patient betalar en patientavgift motsvarande den i Sverige men behöver inte lägga ut kostnaden för
vården på Quiron Salud.



.
 

Tommy Dynér

HBK Medlem
Inlägg
9.045
Kommun
Söderhamn-Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2024
Finns nu en Vårdcentral ansluten till Försäkringskassan på Playa Flamenca strax söder om Torrevieja.
Var dit för en vecka sedan, betalade 200 kr. som jag får tillbaka hemma, har högkostnadskort.
Fick remiss för skiktröntgen av njurar på Qurion Salud Torrevieja på måndag.
Enligt deras Infoblad står. Via ett samarbetsavtal med Quiron Salud kan vi remittera patienter som är i behov
röntgen, specialistläkare och utredningar. Vårt samarbetsavtal innebär att vi kan utreda patienter där det
finns ett medicinskt behov och möjlighet till planerad vård som kräver operationer och rehabilitering.
Du som patient betalar en patientavgift motsvarande den i Sverige men behöver inte lägga ut kostnaden för
vården på Quiron Salud.



.

Spännande. Du visade alltså bara upp ditt EU-kort, ingenting om din reseförsäkring?

Vad heter ”vårdcentralen” och har du kontaktuppgifter eftersom jag tror att väldigt många skulle vara intresserade.

TommyD
 

sevallbo

HBK Medlem
Inlägg
385
Kommun
Gävle
HBK-Nr
12327
Medlemskap
2024
Min erfarenhet av det ”blå kortet” i några andra EU länder är att det har varit långt till sjukhus där kortet gäller! Men jag har ett annat värdefullt kort från LF ” Lika viktigt som passet” kallar dom det. Det har förenklat min sjukvård inklusive apotek och taxiresor. Kan man inte lägga ut pengar för kostnaderna så ger SOS betalningsgarantier till vården, allt står på kortet på flera språk. Men försäkringar kostar och det beror ju på hur länge man är borta kanske!
Vad kostar försäkringen ? Sevallbo
 

Krister&AnnChristin

HBK Medlem
Inlägg
98
Kommun
Robertsfors
HBK-Nr
14178
Medlemskap
2024
Spännande. Du visade alltså bara upp ditt EU-kort, ingenting om din reseförsäkring?

Vad heter ”vårdcentralen” och har du kontaktuppgifter eftersom jag tror att väldigt många skulle vara intresserade.

TommyD
Scand Clinic
Svensk Vårdcentral Playa Flamenca
Calle Pablo Picasso 1
03891 Orihuela Costa
+34 966 399 398
www.scandclinic.com
Ja jag visade endast det blå kortet.
 

Tommy Dynér

HBK Medlem
Inlägg
9.045
Kommun
Söderhamn-Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2024
Scand Clinic
Svensk Vårdcentral Playa Flamenca
Calle Pablo Picasso 1
03891 Orihuela Costa
+34 966 399 398
www.scandclinic.com
Ja jag visade endast det blå kortet.

Tack för den mycket intressanta informationen.

Läste för någon månad sedan om kliniken, när jag sökte information på en fråga som jag fått från en HBK'are. Då förstod jag inte att den fungerade helt som en svensk vårdcentral. Nu har jag läst deras hemsida mera noggrant, som bekräftar vad ni redan berättat.

Undrar hur går det till?

Troligen kreativt tänkande, enligt samma modell som nätläkarna t.ex.KRY, mindoktor, fungerar.

Kliniken i Orihuela måste vara knuten till och ha avtal med ett landsting i Sverige som betalar kliniken, för att sedan fakturera vidare kostnaderna för patienter boende i andra landsting, s.k. "utomlänsbesök".

Det svenska fria vårdvalet, som ger oss som bor i Sverige, rätten att söka vård var som helst inom Sverige, är nog en förutsättning för att det här skall fungera.

Kopierat från LawLine;

"Det svenska vårdvalssystemet innebär att patienter är fria att söka öppen vård hos i princip vilken vårdgivare som helst, var som helst i landet, förutsatt att det är en landstingsfinansierad vårdgivare auktoriserad av en vårdhuvudman."
Vad innebär det fria vårdvalet för patienters rättigheter? - Hälso- och sjukvård - Lawline

Haken är väl bara att man hoppat över att vårdgivaren måste vara i Sverige, enligt vad som står om det fria vårdvalet.

Knappast ett bekymmer för oss vårdtagare. Har tidigare läst om svenska nätdoktorer som verkar inom de olika vårdapparna, men från platser utomlands. Borde kunna likställas.

Bra för oss som vistas längre tider i Spanien.

TommyD
 
Senast ändrad:

Tommy Dynér

HBK Medlem
Inlägg
9.045
Kommun
Söderhamn-Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2024
Igår hade jag min första egna kontakt med spansk sjukvård, med mitt svenska blåa EU-kort.

Klockan 16.00 körde jag för snabbt in i en rondell, med min Ferrariröda Vespa 125 GTS.

Resultatet blev att vespan sladdade, jag vurpade helt enkelt och vespan fick jag över bröstkorgen.

Såg nog dramatiskt ut, en något överviktig äldre gubbe som låg där på gatan med en röd vespa över sig. Folk kom springande och erbjöd sig ringa efter ambulans, men jag kunde lugna dessa vänliga människor, att gubben levde och det skulle nog gå bra.

Fick hjälp att resa vespan och jag körde hem, med den nu skadade Ferrariröda lacken.

Men ont hade jag både i bröstkorg och i vänster fot, så ont så jag åkte ner till Alteas vårdcentral.

Kom dit klockan 18.00, visade det blå kortet i receptionen, de tog uppgifterna och jag försågs med ett spanskt kort. Det tog ca. 10 minuter och när det var klart kom det en sjuksyster som bad mig följa henne. Hon tog mig direkt till en läkare som gjorde en mindre undersökning medan jag berättat vad jag varit med om och var jag hade ont.

Klockan 18.40 stod jag utanför vårdcentralen med mitt nya spanska kort, en redogörelse från doktorn vad jag råkat ut för, hans undersökning och en remiss till sjukhuset för röntgen. Hela proceduren tog alltså bara 40 minuter. Inte ett öre kostade det.

Klockan 20.10 stegade jag in i Centralsjukhusets stora akutmottagning. Höll på att vända när jag såg alla människor som satt där, säkert 40-50 akutpatienter! Men jag gick i alla fall till ”inskrivningen” där jag till min förvåning fick se mina papper som redan låg på hennes bord.

Medan hon kontrollerade uppgifterna som hon redan fått från vårdcentralen, kopplade hon en apparat på mig och skrev ner data som kom upp på hennes skärm. Tog kanske 5-10 minuter, sedan bad hon mig gå ut i väntrummet och vänta på att jag skulle bli uppropad.

Gick till kamraterna i väntrummet, förberedde mig själv på lång väntan. Det tog max 5 minuter så blev jag uppropad och förd till en kö för röntgen. Två rum där man hade röntgen a’la löpande band.

Efter kanske 5 minuter stod jag där framför röntgenapparaten, 4 snabba bilder, tack å’ajö.

Sedan ut till ett mindre väntrum utanför röntgen, satt där kanske 5 minuter då en kvinnlig läkare kom fram, presenterade sig och bad mig följa med in till ett undersökningsrum.

En snabb undersökning igen, trycka, känna och lyssna på hjärta och lungor. Sedan visade hon mig röntgenbilderna på sin skärm, inget brutet men det syntes att jag var ”mörbultat” som hon beskrev det.

Klockan strax över 21 stod jag åter på gatan utanför akutmottagningen, med en rapport från läkaren som jag fått tillsammans med en klapp på axeln. Ungefär en timma hade det tagit.

Här var det också helt gratis.

För mig var det här ett mycket imponerande och proffsigt skött från den spanska sjukvården, snabbt och gratis.

Seguro Social får 5 stjärnor av mig, efter mitt första besök med det blå EU-kortet.

TommyD
 

Tommy Dynér

HBK Medlem
Inlägg
9.045
Kommun
Söderhamn-Altea
HBK-Nr
3853
Medlemskap
2024
Klarar man sig med engelska vid alla kontakter med den Spanska sjukvården?

Nu pratar jag själv spanska, men jag tror att på större turistorter utefter kusten så går det bra med engelska, däremot inne i landet tror jag inte att det går lika bra,

Igår när jag besökte Centralsjukhuset i området, som bl.a. har Benidorm i sitt upptagningsområde så var det säkert 60-70% utländska akutpatienten som satt i väntrummet, hörde både läkare och annan h exsjukhuspersonal prata engelska med dem.

TommyD
 
Senast ändrad:
Toppen