• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Experthjälp backkamera

F

F.d. 54683

Guest
Hej alla experter på Kabe 750 men frågan nedan gäller nog de flesta husbilar.

Jag ska byta backkamera på min Kabe Travelmaster 750. Backkameran är monterad bak och har en kabel som är ca 1 meter och som går igenom väggen. Innanför borde kabeln avslutas med en kontakt som i sin tur sedan ansluter till i bilen befintlig kabel som leder fram fram till monitorn. Jag har toa och dusch längst bak och jag tror att kabeln kommer in någonstans bakom spegeln. Någon som vet om det går att komma åt denna genomföring inifrån?

Min tanke är att den nya kamerans kabel ska gå i samma genomföring och kopplas till samma kabel som tidigare. Men vete tusan hur jag ska komma åt att göra detta utan åverkan på bilen.

Tacksam för råd från experterna här!
 

harryerik

HBK Medlem
Inlägg
68
Kommun
Gagnef
HBK-Nr
17812
Medlemskap
2024
Sv: Experthjälp backkamera

Har samma fundering på min TM-WF, där är ju sängarna bak och jag måste hämta upp en + från backlyset och upp till kamera bak. Såg att det var en extra tamp i ena backlyset, men vad är den till och var går den. Måste jag dra kabel i skåpen fram till någon kopplingsplint X1 eller X2 på el-schemat. Tips önskas av er som vet.
 

turbin

HBK Medlem
Inlägg
2.686
Kommun
Sundsvall
HBK-Nr
10155
Medlemskap
2025
Sv: Experthjälp backkamera

Hej, har en 03 och jag satte kameran högt för för att slippa skit (smuts) och få en bättre överblick när jag också står parkerad. Gick rakt in genom bakväggen i höjd med vitrinskåpet, och anslöt 12v till belysningen i vitrinskåpet. Har också en kamera framåt som sitter vid takluckan, har anslutit den till en spot vid bordet. Kan vara skönt att kolla av läget ibland mitt i natten när man hör några bildörrar som slår igen och man tycker att det känns inte bra med en massa spring utanför.:)
 

petterssonbj

HBK Medlem
Inlägg
1.116
Kommun
Tibro
HBK-Nr
5111
Medlemskap
2024
Sv: Experthjälp backkamera

Backkamera.JPG

Har en 750T som jag monterat kamera på, ta bort toalettskåpet så kommer du åt allt det är ganska lätt
Du får ha kranen som referens då bilden vred sig ett kvarts varv :confused:

Lycka till
 

harryerik

HBK Medlem
Inlägg
68
Kommun
Gagnef
HBK-Nr
17812
Medlemskap
2024
Sv: Experthjälp backkamera

Hej alla kabe åkare, är det någon av er som har lyckats finna ett elschema på bodelen, i mitt fall en TM WF 04. Kopplade in backkamera i går lite provisoriskt, (trådlös) och tänkte hämta upp signalen från backlampan. Blev förb, när det inte fungerade och ser sen att backlamporna inte har spänning. Har lyckats hitta en plint bakom köksskåpen, men där tar det stopp, försvinner ner i golvet. Finns ingen säkring i Fiat manualen som heter backlampor. Sen har jag problem att hitta en plus från tändningen, alla kablar under instrumentbrädan är tejpade, snyggt o prydligt, svårt att rycka fram den jag vill ha tag i. Ett schema skulle underlätta betydligt.
 

inger47

HBK Medlem
Inlägg
301
Kommun
Vimmerby
HBK-Nr
22701
Medlemskap
2024
Sv: Experthjälp backkamera

samma problem här....fick ingen bra bild...tog ström derekt från batteriet till kameran bak....då perfekt..satte en strömbytare för säkerhets skull.............
 
Toppen