• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Wc-tank

F

F.d. 24476

Guest
Hej, vill bara tipsa om att köpa en vattendunk med stor öppning på biltema med artnr37192, så kan man tömma wc-tanken i den om den skulle bli full. För att sedan tömma både dunken och tanken när man kommer till en latrintömning. Vad säger ni om detta tips?
Med vänlig hälsning, Per Widén
 

annettehn

HBK Medlem
Inlägg
378
Kommun
Motala
HBK-Nr
7661
Medlemskap
2024
Sv: Wc-tank

Finns många alternativ.
Här är ett annat från Biltema för 499 kr

Vattentank med hjul

För dricksvatten eller spillvatten i husvagn/husbil/camping, med skruvlock M85. Ett stort sköljhål M130 samt två M44. Levereras med tappventil M44 och flexibel utloppsslang M44. Anslutning mellan tank och husvagnens avlopp finns som tillbehör (37-129).•Mått: 810 x 380 x 235 mm.
•Volym: 40 l.
•Godkänd för dricksvatten.

Vattentank med hjul
37119

499 SEK
 

aake

FD HBK Medlem
Inlägg
4.456
Kommun
Krokom
HBK-Nr
1270
Medlemskap
2021
Sv: Wc-tank

Var har ni som funderar på denna mellanlagring av urin och avföring tänkt er att hålla på med detta? Inomhus? Ute på någon gräsmatta på ställplatsen?

Det är inte utan skäl som utslagsbackar för toaletter är stora och stänkskyddade. Det skvätter gärna när man tömmer och man brukar behöva skaka en del på kasetten för att tömma den mer substantiella delen av produktionen.

aake
 
F

F.d. 25045

Guest
Sv: Wc-tank

Separera urin vor nog bra el. Det Är bra, har själv flaskor från tvättmedel med stora lock ( mycket stora lock) det sparar ju en del tömningar av toatank. Då det är betydligt lättar ätt tömma. En flaska i en buske än en hel toatank
 

Håkan o Britt

HBK Medlem
Inlägg
1.527
Kommun
Tjörn
HBK-Nr
3489
Medlemskap
2024
Sv: Wc-tank

Jag funderar på en transport box som man hänger under bilen, finns i Kama katalogen nr K99..13A ca pris 1595kr så slipper man ha en använd toa tank i bilens garage , finns det någon annan som har en sådan lösning mvh håkan
 

Håkan J

HBK Medlem
Inlägg
4.270
Kommun
Uppsala
HBK-Nr
92
Medlemskap
2024
Sv: Wc-tank

Har alltid haft 2st toakassetter. Har alltid förvarat dom tomma som fyllda i garaget på bilen utan lukt.
Ren och fullt fungerande tank luktar inget. Men visst om man vill av utrymmesskäl ha den utanför då förstår jag vittsen med en låda under bilen.
Kan ju bli ganska slabbigt att ha den under också.
 
F

F.d. 55451

Guest
Sv: Wc-tank

Tror ikke det är bra :oops: med urin i husbilens gråvatten tank.
Men jag funderar fort om man kan installera en liten urin skål / kumme i WC eller ved sidan av.

Mine funderinger er i forbindelse med
http://www.husbilsklubben.se/forums/t84553/

93234d1418823361t-xtra-90l-tanke.jpg


T.ex. en slang med vattenlås och avlopp på en ca. 30 liters behållare direkt.
Så inte överfylla - bara att öppna en kran över gråvatten galler för tömning.

Om man använder principen det blir endast ca. 30% antal tömning.

Endast konstruktiva funderingar.
 
Senast redigerad av en moderator:

Hjulnissarna

HBK Medlem
Inlägg
390
Kommun
Halmstad
HBK-Nr
1025
Medlemskap
2024
Sv: Wc-tank

Kanske trådskaparen har nytta av hur vi löst "problemet". Vi har för några år sedan köpt en 19 liters avloppsdunk (tyska: Abwassertank) från Fritz Berger (klicka på länken så kommer du till Fritz Berger och dunken) som rymmer 19 liter, dvs lika med innehållet i vår kasettoa (Thetford 250). Dunken har en stor öppning och på sidan en mindre, båda väl tillslutande med lock och tätning. I stora öppningen går tömningsröret från toatanken väl ner, vid tömning uppstår inget stänk i omgivningen! Dunken kan sedan förvaras stående eller liggande i garaget tills möjlighet till latrintömning finns.
Den kraftiga, svarta plastdunken har ett bra handtag och är lätt att bära iväg.
Tanken finns i två utföranden, se på artikelnummer 127890 (kostar 20 euro) och densamma fast med en anslutningsslang för gråvattenanslutning, #129810, kostar 30 euro. Kan köpas i t ex Neumarkt i.Opf eller också beställas via postorder/Visa.

Vi utnyttjar också dunken understundom för tömning av vår gråvattentank. Med en anslutning till vårt befintliga tömningsrör under bilen (utv. diam 40 mm) och med två delar från Biltema (skarvmuff artikel 86-954 resp multislangnippel artikel 86-975, totalt 100 kr) samt en lämplig slangbit kan vi tömma tanken (i omgångar). Alternativt kan man ha gråvattenkranen öppen och låta gråvattnet rinna direkt ner i dunken. Man får såklart passa så att inte dunken fylls över. Den sista lösningen är att föredra när utetempen ligger över 30 grader, som t ex när vi är i Grekland. Att då tömma en fast, stängd tank efter några dagar gillar INTE grannarnas näsor!

Visst kan man köpa en extra toatank för en tusenlapp men den måste transporteras liggande och kan faktiskt läcka lite i bladventilen. Vår dunk kan utan läckage transporteras stående och är faktiskt något mer lättplacerad i garaget.

Har tagit några foton för att visa hur vi löst detta - vi är mycket nöjda. Reser man runt och inte når service på någon ställplats (speciellt nu på vintern utomlands) så är detta en bra lösning. Nu i januari t ex så kunde vi tömma på en vinterstängd bondgårdscamping i Wales (fick dessutom inte betala något).

Avloppstank_19liter.jpg

Toatömning.jpg

Gråvattentömning.jpg
!
 
Toppen