• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Ska jag behöva vara rädd?

Att röra mig fritt utanför mitt hem på gator och torg, vägar, stigar i naturen, jag överallt, är något som för mig alltid har varit naturligt och självklart.

Jag har genom åren gått mitt i natten på gatorna i centrala Borås och har aldrig blivit antastad på något sätt. Aldrig upplev det som osäkert eller obehagligt.

Bil har jag kört ensam på landsvägar, både större och mindre, och stannat för att vila en stund. Gått en sväng runt bilen för att piggna till. Det har alltid fungerat utan att jag har behövt bli rädd eller känna mig osäker. Det har så klart stannat andra också men det har aldrig känts otrevligt på något sätt.

Alla ensliga skogsstigar och strandpromenader jag har gått på i timtal med mina hundar, nu senast en dvärgpudel, och alltid känt mig trygg och säker. Naturen och havet är mina vänner och där trivs jag och vill känna mig trygg och må bra. Det har hänt att jag har mött folk, både män och kvinnor, och vi har hälsat på varandra och ibland växlat några ord om väder och vind som man artigt gör. Ett leende människor emellan känns värmande och gott.

Men nu håller det på att ske en förändring. Jag har inte blivit sjuk eller så, men jag har börjat känna mig osäker när hunden och jag går ensamma på våra promenader. Jag har alltid resonerat som så, att ingen vet ju att jag går på denna ensliga stig, ingen står bakom hörnet och väntar på att slå ner mig.

Men det finns ju tillfälligheter. Ingen av alla dessa våldtagna och/eller mördade flickor/kvinnor trodde att dom skulle möta sig baneman på den plats som dom gjorde det på.

För några dagar sedan när jag gick i skogen i solig höstmorgon så hör jag snabba steg bakom mig. Så klart vänder jag mig om och där kommer en gestalt halvspringande efter mig. Det ser ut att vara en man på sättet figuren rör sig. Nu händer något i mitt huvud. En massa bilder och namn på kvinnor som bragts om livet kommer fram i en lång rad. Mannen närmare sig. Mina hjärtslag ökar och jag känner paniken ligga på lur. Vad ska jag göra? Springa ut i skogen eller så fort jag kan på stigen rakt fram? Nä, jag springer inte så fort. Stå kvar och inta någon form av försvarsberedskap? Han ser ut att vara lång och stor så det är uteslutet. Ska jag slänga mig ner på marken och låtsas att jag inte finns? Jag ökar omedvetet takten och andhämtningen är plågsamt hög. Paniken är nära, det är rött bakom ögonen. Jag ska försvara mig så länge jag kan, riva, klösa och sparka. Lilla vovven är inte någon hjälp, men han kan springa därifrån om det skulle behövas.

Killen kommer ikapp, springer förbi och jag kände mig lite fånig där jag stod i all min rädsla och skräck. Är det så här jag ska ha det resten av mitt liv när jag går ut ensam? Ska jag behöva känna rädsla vid varje möte med en man? Ska jag behöva misstro alla män jag möter?

Varför kan jag och alla kvinnor inte få känna trygghet när vi vistas i ”det allmänna rummet”.

Jag ska inte behöva varje rädd för att det står en våldtäktsman/mördare bakom varje träd eller husknut. Jag vill kunna möta mina medmänniskor med ett leende och känna mig trygg. Det måste väl vara en rättighet för oss alla?

Detta skrev jag för några år sedan och det är fortfarande aktuellt.

Kommentarer

Upplevd trygghet eller upplevd otrygghet finns i våra huvuden. Det har egentligen inte så mycket med verkligheten att göra. Däremot påverkas vår upplevda trygghet mycket av mediarapportering. Faktisk, statistisk trygghet som grundar på fakta är inte samma sak.

Skulle vår upplevda trygghet helt grunda sig på vår statistiska trygghet, skulle du och alla vi andra, inte uppleva någon större skillnad. Då skulle vi uppleva den statistiska trygghet som vi faktiskt har i vårt land. Vi lever i ett av världens tryggaste länder.

Det sker något fler grova överfall nu än tidigare, men de har alltid funnits, glöm inte det. Jag skulle kunna rabbla upp flera kända, riktigt otäcka fall de senaste 30 åren, men det känns inte relevant. Risken att råka ut för en sådan händelse har ökat med åren, men ökningen kan räknas i några promille, rent statistiskt.

Sedan ska vi alltid vara försiktiga men utan att reducera våra liv. Lite eftertänksamhet, lite sunt förnuft, söka andras sällskap i känsliga situationer, mm, känns vettigt. Det var kanske lite säkrare förr, men det har aldrig varit helt riskfritt att leva. Olycksfall och våldsbrott har alltid funnits!
 
Det är farligt att leva, man kan faktiskt dö. Det är ju ett känt faktum. Men att känna otrygghet när man som kvinna vistas ute i det offentliga rummet är inte något som man ska behöva känna. Och som människa ska man väl inte var rädd för att bli skjuten? Det finns varje dag i stort sett några som har blivit beskjutna på ett eller annat sätt.
Pepparsprej är ju ett vapen som en kvinna kan använda till sitt försvar men det är ju klassat som vapen och därmed förbjudet. Men däremot så är granater inte förbjudna. Var det inte sådan som en man plockade upp för någon dag sedan och som sprängde honom till döds?
Och vad jag förstår är du en man eller hur? Vad vet du om hur en kvinna känner? Inte ett dugg.
 
Risken att utsättas för ett våldsbrott är för gemene man mikroskopiskt liten. Av alla de omtalade dödsskjutningarna & sprängningar med handgranater o.d har så gott om alla skett i Malmö, Göteborg & Stockholm med förorter. Inte heller är förövarna vilka som helst. Om man undviker dessa områden så skall det mycket till att man drabbas. Tyvärr har ju också terrorismen krupit in på knutarna & mot den är betydligt svårare att skydda sig. Allt detta är nog något som vi dessvärre får lära oss att leva med.
 
D
Jag håller med Eva ingen kan veta hur den utsatte känner och mår. Jag har själv blivit rånad på 70-talet i kassan på en bank, ingen än idag vet hur jag mår ibland, händelsen får ej att sudda, hade en pistol riktad mot min panna. På ett eller annat sätt har det påverkar mej hela livet. Jag har också ingått i en krishanterings grupp på banken där jag jobbade fick utbildning under 10 års tid. Trots detta kan jag inte veta hur de utsatta mår, kan förstå lite men inte allt. Jag vet varför man reagerar som man gör men hur offren mår kan jag nog veta lite mer än de som aldrig blivit utsatta.
 
Hej igen Eva. Ja, jag är man och tycker utvecklingen är för jäklig. Men jag har många kvinnor i min omgivning, både privat och på jobb, så jag är inte helt isolerad i min mansvärld. =) Jag försökte inte förminska din känsla av otrygghet, absolut inte . Vi lever vår upplevda verklighet, man som kvinna, oavsett vad fakta och statistik säger. Jag vet att kvinnor hyser mer oro än män, helt enkelt för att kvinnor oftast tar större ett ansvar i familjen och i samhället och dessutom har en bättre förmåga att se och känna händelser i ett större sammanhang. Där har vi män mycket att lära. Men mitt inlägg var ett försök att mildra oro, genom att hänga upp risken för konsekvenser på faktisk statistik, vilket jag bevisligen inte lyckades med. Sedan är granater absolut förbjudna, de är inte klassade som vapen men väl som sprängämne och lyder under lika strikta lagar.
 
För många år sedan fick jag lära mig att det finns lögn, förbannade lögn och statistik. Och statistik är något som tas fram efter vad den som har beställt det vill att det ska spegla. Statistik är därför inget som jag tror på.

Alla män som jag känner och har kännt är mycket empatisk och trevliga och jag tror att ingen av dom skulle göra något otillbörligt mot någon människa överhuvudtaget. Jag tänker inte här gå in mer på vad jag tänker för då blir det politik och det hör inte hemma här tycker jag.
Ang. granater så verkar det som att dom flödar in i vårt land utan någon kontroll alls. Har jag läst på något media men jag har inte gjort någon källkontroll vilket man ska göra i dag har jag fått lära mig.

Men jag måste bara säga att jag känner mig minst lika trygg i Portugal där jag är nu som jag gör när jag är i Rydal.
 

Blogginlägg information

Författare
Eva & Hasse 9
Visningar
1.190
Kommentarer
8
Senaste uppdatering

Fler inlägg från Anekdoter

Fler inlägg från Eva & Hasse 9

  • Att avsluta ett oönskat telefonsamtal
    Det händer ibland att man får oönskade telefonsamtal och då gäller det...
  • Skrattkväll
    I kväll är det dags. Vi ska om ett par timmar ta bussen ner på stan för...
  • Flytta
    Undrar om jag ska skriva här istället? Ska jag flytta mina betraktelser...

Dela detta inlägg

Toppen