• Husbilsklubbens årsmöte och träff år 2024 kommer att hållas i Karlstad 9-12 Maj.
    Mer information och anmälan finns här: Klicka Här för Årsmötesträff 2024
  • Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2024.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Nu har jag kommit nära.

Detta har inte ett dugg med husbilar att göra men jag skrev om denna traktor på bloggsidan för några veckor sen och nu när den stod parkerad så kunde jag inte låta bli att stanna och ta ett foto på den.
(klicka på bilden så blir den något större)
traktor.jpg

24 ton det kallar jag för traktor, men det mest imponerande var att man kunde köra med autopilot och navigera med GPS på 2,5 till 5 cm när det var därför maskinen körde med full fart hela natten på de stora ägorna runt Rånnum, tänk om vi hade detta system i våra husbilar och laseraravkänning så husbilen känner av trafiken så den inte kör på något, då skulle vi bara kunna gå upp på morgonen starta, knappa in ställplatsposition sätta på kaffet samt gå och lägga oss igen läsa morgontidningen och när bilen stannat gå ut och sätta sig i solen mm… Vilken framtid vi har.

faktablad.jpg

Mitt intresse för häftiga maskiner väcktes nog på 50-talet då man skulle göra ny invallning på en sjö som man misslyckats att tömma i slutet på 1800-talet intill där vi bodde, man köpte in 2 grävmaskiner av linetyp körde ut på den gamla sjöbotten och skulle börja gräva kanaler aj aj dessa maskiner sjönk rakt ner i dyn oj vad vi ungar tyckte det var häftigt och kul jag var ca: 10-11 år då och vi pojkar tillbringade flera veckor runt dessa maskiner provsatt förarplatserna och tyckte det var häftigt. Någon som ville skoja med oss sa att de kommer att gräva ner dem för de går inte att få upp, det väntade vi med spänning på.

grävmaskiner.jpg

Men man tog till en militär ”katastrofvagn” från P4 i Skövde en ombyggd ”Centurion” utan kanontorn för att bärga dem, det var folksamling på bärgningsdagen , vi barn hade en spännande sommar. Året därefter anlitade man experter med en med dåtidens mått en jättemaskin med ”slängskopa” som förflyttade sig med stora timmermattor som lades framför maskinen, man tog en bakom och flyttade fram allt eftersom man grävde. Vill minnas att det tog flera år att gräva dessa kanaler tror att det var mellan 1955-1959
Med den sjösänkningen försvann våra milsvida skridskoisar som vi barn hade vintertid och det var ofarliga isar för det var aldrig medr än max 1 meter djupt någonstans

Kommentarer

F
Oj oj oj människan och hennes maskiner! Såg ett reportage om Marion häromdagen - alltså en gigantisk grävskopa uppe i gruvtrakterna. Hon hade t o m fått en egen sång av någon progg-grupp på 70-talet - nu snackar vi kultur!

En av vinnarna i maskinracet är väl typ grabben i min hembygd som investerade i en liten grävmaskin (bobcat) och har fullt upp med jobb på gårdarna med dikesgrävning och dylikt. Nu ska han gräva upp vår lagårdsbacke eftersom den gamla naturkällan svämmar över och underminerar. Den klena tjälen gör ju inte precis saken bättre. Sen får han säkert "landskapa om" de gårdar som säljs som sommarstugor till nya ägare med andra vyer.

Den djärve och den driftige har alltid att göra!

/elisabeth
 

Blogginlägg information

Författare
Postis
Visningar
741
Kommentarer
1
Senaste uppdatering

Fler inlägg från Maskiner

  • Belsebub.
    I går när jag satt och jobbade med kommunkartor för klubbens räkning så...

Fler inlägg från Postis

  • Geochacing.
    Citat från Geocaching.se:s hemsida beskivs företelsen såhär...
  • Skattjakt-med-GPS
    2008-10-23 Ja här skriver man lite om vad som helst, det värsta är att...

Dela detta inlägg

Toppen