Man kan bli rik på misstag

Tänk så många misstag jag gjort under min livstid, men inte blev jag miljonär. Mina misstag ledde aldrig till någon större uppfinning.

1. I den amerikanska södern fanns John S Pemberton, en apotekare som utvecklade botemedel mot sjukdomar. Året 1885 rörde han ihop en mängd hemliga ingredienser det blev en välsmakande ”medicin” som egentligen var avsedd för att lindra huvudvärk. Ett apotek hade en sodavatten maskin och man kom på att medicinen gick lättare att dricka om man tillsatte lite kolsyra i vätskan. Coca-Cola var född.

2. Pineau des Charantes kom egentligen till vid ett tillfälle under 1500 talet, då en cognac producent vid ett misstag råkade tillsätta druvmust i en tunna som han trodde var tom, men som faktiskt innehöll cognac. Tillverkningen är enkel; den färdiga cognacen blandas med färsk och ojäst must i blandningsförhållandet 20% cognac och 80% must. Därefter lagras blandningen i några år på samma vis som cognac. En enkel process som ger ett sött starkvin som passar bra som en kall aperitif, som dessertvin eller till kaffet. Drycken örs bara i Cognac:s distriktet och finns i rött, vitt och rose. Hustrun och jag gillar denna dryck.

3. Försäljningen av Kutols tapetrengöring gick katastrofalt dåligt. Konkursen var nära – när man plötsligt märkte att barn älskade att leka med produkten. Företaget sadlade om och började sälja rengöringsmedlet som – modellera.

4. År 1956 arbetade Wilson Greatbatch med en apparat som skulle fånga upp hjärtrytmer. Han råkade installera en felaktig elektronisk komponent och apparaten började producera elektriska impulser i stället för att spela in dem. Greatbatch insåg snart att han hade uppfunnit ett sätt att stimulera hjärtats egna slag. Amerikanen gjorde sin uppfinning mindre, fick patent på den och år 1960 implanterades den i en människa.

Kommentarer

Rune Elmqvist – Pacemakern. Läkaren och ingenjören Rune Elmqvist uppfann den implanterbara pacemakern år 1958. Det var ny batteriteknik, innovationsförmåga och personligt engagemang som gjorde detta möjligt.
 
En gubbe på företaget 3M skulle göra ett nytt klister. Han misslyckades totalt, klistret torkade aldrig.

Det är det klistret som fortfarande sitter på alla postislappar och även på korkskivorna som man hade på väggen för att sätta upp meddelande på, om där är någon som kommer ihåg.
 

Blogginlägg information

Författare
Lassej
Visningar
269
Kommentarer
2
Senaste uppdatering

Fler inlägg från Reseberättelser

Fler inlägg från Lassej

Dela detta inlägg

Toppen