Dina geléburkar inspirerade mig att leta fram recept på gelé på rosenkvitten, fann några på nätet och upptäckte sedan att jag hade ett recept i en av mina hemkonserverings-/fruktböcker. Har gjort gelé på rosenkvitten en gång tidigare bara. Fick ett recept då av en av de bästa chefer jag haft – tjabba Kristina om du läser detta – men sedan har det inte blivit av. Och mina två ”liten rosenkvitten”-buskar har växt till sig och blivit yviga. Började kolla lite förstrött om det fanns några frukter (blommorna är härliga men det är ju några månader sedan). Och nog har jag fått ihop nästan 5 kilo, troligen kan det bli lite mer efter det att utkommenderade sambon friserade buskarna ut mot grusgången, ser att det finns mer. Men buskarna har taggar, typ slånbärstaggar, så min högerarm ser ut som om någon av katterna gått till anfall, vilket de inte gör. Nåväl, körde först 1,5 kg frukter, blev väl knappt en liter gelé. Så har jag kokat 3,4 kg till, ställt saften i kylskåpet för jag måste köpa lite strösocker, och den här gången sparade jag moset också, ska testa att efter passering blanda det med lite äpplen, jo det stod i ett recept. Få se vad det blir. När jag i alla fall var ute på nätet och fiskade letade jag efter beskrivningar på torkade äpplen, hittade inget sådant i mina härvarande kokböcker. Och säg bara vad som inte finns på nätet! En uppsjö! Ett som jag inte har testat är att doppa äppelskivorna i saltat vatten före torkningen? Skulle bli chips. Men de jag har gjort hittills verkar OK. Skalat äpplena med potatisskalaren, hyvlat dem med (universalverktyget) osthyveln, lagt dem på varmluftsplåtar (de med hål i ni vet) och kört dem i ugnen med varmluft knappt 100 grader i 30 minuter. HJÄLP vad gott! Testar också en variant likartad med den jag använder för svamp, tidningspapper på en av mormors maffiga specialtillverkade (vet inte varför) plåtar. Lufttorkas i köket. När jag lagar mat flyttar jag ut plåtarna i duschrummet, har ingen köksfläkt det är därför. När jag torkar svamp byter jag papper en gång per dygn. Det har lyckats alla gånger utom en gång med Karl Johan, som jag misstänker inte var OK från början för den började lukta lite skumt och det blev små maskar, huvaligen va äckligt.
Så blev det denna helgen, plus att jag kollade i Skramlan efter femlitershinkar som jag tydligen redan tagit i anspråk för annat. Har f ö satt upp raggargranarna i Skramlan och stängt igen den nedre ventilen till den nytta det hava kan. Mössen har lämnat visitkort men ser inte att de förstört någonting. F ö trampade jag på en liten mus i morse före gryningen, kattskruttarna vill ut då och då passade jag på att besöka ”duschrummet”. Blev lite konfunderad när det krasade som äggskal under foten men när jag tänt lyset såg jag. En liten stackars mus som inte förstått att det finns katter här inne.
Som bonus fick katterna lite godis jag gillar inte när mössen kommer in. De kan vara ute, eller under huset, eller i väggarna, OK, men jag vill inte ha dem här inne.
Sköt om er! Det är bara fem dagar till nästa veckoslut!
Agneta W
Så blev det denna helgen, plus att jag kollade i Skramlan efter femlitershinkar som jag tydligen redan tagit i anspråk för annat. Har f ö satt upp raggargranarna i Skramlan och stängt igen den nedre ventilen till den nytta det hava kan. Mössen har lämnat visitkort men ser inte att de förstört någonting. F ö trampade jag på en liten mus i morse före gryningen, kattskruttarna vill ut då och då passade jag på att besöka ”duschrummet”. Blev lite konfunderad när det krasade som äggskal under foten men när jag tänt lyset såg jag. En liten stackars mus som inte förstått att det finns katter här inne.
Som bonus fick katterna lite godis jag gillar inte när mössen kommer in. De kan vara ute, eller under huset, eller i väggarna, OK, men jag vill inte ha dem här inne.
Sköt om er! Det är bara fem dagar till nästa veckoslut!
Agneta W