• Erbjudande på Husbilsklubben.se

    Blir du ny medlem nu i Husbilsklubben.se betalar du ingen anmälningsavgift utan enbart årsavgift 100 kr.
    Du sparar 150 kr på detta och erbjudandet gäller tills vidare.
    Medlemskapet gäller för kalenderåret 2025.
    Mer information finns här: Hur Registrerar jag mig.
    Du slipper också en massa störande reklam eftersom vi är en HELT reklamfri sida.

Inspiration Gunilla!

Dina geléburkar inspirerade mig att leta fram recept på gelé på rosenkvitten, fann några på nätet och upptäckte sedan att jag hade ett recept i en av mina hemkonserverings-/fruktböcker. Har gjort gelé på rosenkvitten en gång tidigare bara. Fick ett recept då av en av de bästa chefer jag haft – tjabba Kristina om du läser detta – men sedan har det inte blivit av. Och mina två ”liten rosenkvitten”-buskar har växt till sig och blivit yviga. Började kolla lite förstrött om det fanns några frukter (blommorna är härliga men det är ju några månader sedan). Och nog har jag fått ihop nästan 5 kilo, troligen kan det bli lite mer efter det att utkommenderade sambon friserade buskarna ut mot grusgången, ser att det finns mer. Men buskarna har taggar, typ slånbärstaggar, så min högerarm ser ut som om någon av katterna gått till anfall, vilket de inte gör. Nåväl, körde först 1,5 kg frukter, blev väl knappt en liter gelé. Så har jag kokat 3,4 kg till, ställt saften i kylskåpet för jag måste köpa lite strösocker, och den här gången sparade jag moset också, ska testa att efter passering blanda det med lite äpplen, jo det stod i ett recept. Få se vad det blir. När jag i alla fall var ute på nätet och fiskade letade jag efter beskrivningar på torkade äpplen, hittade inget sådant i mina härvarande kokböcker. Och säg bara vad som inte finns på nätet! En uppsjö! Ett som jag inte har testat är att doppa äppelskivorna i saltat vatten före torkningen? Skulle bli chips. Men de jag har gjort hittills verkar OK. Skalat äpplena med potatisskalaren, hyvlat dem med (universalverktyget) osthyveln, lagt dem på varmluftsplåtar (de med hål i ni vet) och kört dem i ugnen med varmluft knappt 100 grader i 30 minuter. HJÄLP vad gott! Testar också en variant likartad med den jag använder för svamp, tidningspapper på en av mormors maffiga specialtillverkade (vet inte varför) plåtar. Lufttorkas i köket. När jag lagar mat flyttar jag ut plåtarna i duschrummet, har ingen köksfläkt det är därför. När jag torkar svamp byter jag papper en gång per dygn. Det har lyckats alla gånger utom en gång med Karl Johan, som jag misstänker inte var OK från början för den började lukta lite skumt och det blev små maskar, huvaligen va äckligt.
Så blev det denna helgen, plus att jag kollade i Skramlan efter femlitershinkar som jag tydligen redan tagit i anspråk för annat. Har f ö satt upp raggargranarna i Skramlan och stängt igen den nedre ventilen till den nytta det hava kan. Mössen har lämnat visitkort men ser inte att de förstört någonting. F ö trampade jag på en liten mus i morse före gryningen, kattskruttarna vill ut då och då passade jag på att besöka ”duschrummet”. Blev lite konfunderad när det krasade som äggskal under foten men när jag tänt lyset såg jag. En liten stackars mus som inte förstått att det finns katter här inne.
Som bonus fick katterna lite godis jag gillar inte när mössen kommer in. De kan vara ute, eller under huset, eller i väggarna, OK, men jag vill inte ha dem här inne.
Sköt om er! Det är bara fem dagar till nästa veckoslut!

Agneta W

Kommentarer

Lika roligt som vanligt att läsa dina rader. Nu fick du mej inspirerad till att torka äpplen. Gjorde det jämnt förr och barnen åt dom som godis. Använder varmluftsugnen och plåtarna med hål i. Så imorgon efter jobbet ska jag fixa med alla äpplen jag plockat idag. Det får bli torkade äppelringar ,äppelmos samt någon god äppelkaka med vaniljsås till. Jag ser fram emot nästa helg då jag förhoppningsvis ska vara så pass bra i "svanskotan" att vi kan ta en mini semester med husbilen. Vi har planerat att använda den fram till 1:a dec. innan den får gå i vinter dvala. Ha det gott och njut av det fina vädret vi fått.
Kram Gunilla :cool:
 
Oj vad ni är duktiga, men visst är det bra med torkade äppelringar. Jag brukade frysa in äppelklyftor för att sen ta ut och göra kräm, paj eller äppelkaka på för jag hade inte så mycket utrymme för att förvara burkar på. Vi äter inte så mycket mos heller men en paj eller äppelkaka nån gång då och då är gött.:D Eva
 
F
Olika falla ödets lotter bl a när det gäller förvaringsutrymmen! Vår frys är inte stor, när den förra pajade mitt i den sommarens värsta värmebölja ville jag ha en mindre frys för att inte samla på mig en massa. Vilket alltså just nu innebär att frysen är full, inte en äppelklyfta går ner och inte mera mos heller för den delen, endera dagen ska jag kolla igenom vad som bör förbrukas snart. Lyckades i somras bli av med sista kräftkartongen, men det finns säkert mer där nere som bör förbrukas Huvaligen om man hade varit så klok för sisådär 20 år sedan när tristess i arbetet, nåja, långtråkighet eller brist på action då, föranledde oss att springa ner till strategiskt närbelägna Karamellagret och köpa köpa köpa godis.
Idag fick jag ett tips om att torka tunna päronklyftor med skalet på, har inte testat men har lite vildpäron där skalet är lite bittert och så en gnutta gråpäron. Ska nog testa det, tycker det är lite tråkigt när frukten blir förstörd för att man inte hinner äta upp den. Och sedan står man där i vinter och ska köpa halvskumt producerad frukt från olika håll.
Mos beror väl kanske på vad man har det till. För min del till frukostfilen, till torsdagspannkakorna och MÖJLIGEN till raggmunkarna, har inte testat det än men om jag inte hittar mera lingon blir det väl så. Köpt lingonsylt har jag inte hittat någon jag gillar än, sorgligt nog. Om vädrets makter står oss bi ska en vävkompis komma hit på onsdag och vi ska dra en repa efter lingon. Jag har ju blivit en fegis pga vikbolandsvargen, vill inte gå ensam i skogen längre. Nu när den stackarn ha tagit en älgkalv och jag vet inte om jag tycker det är bättre än att han tar får,möjligen därför att han bara tar ett djur då och inte lemlästar en hel skock.
Återigen, plantera in varg på Djurgården och Östermalm eller i alla större städer. Så blir det nog annat ljud i skällan. Bortsett från att vargen är så klok att han inte vill vara där.
Sköt om er
Agneta W
 

Blogginlägg information

Författare
F.d. 55334
Visningar
395
Kommentarer
3
Senaste uppdatering

Fler inlägg från General

Dela detta inlägg

Toppen