Marianne & Ranko
HBK Medlem
Det har varit så mycket annat än matlagning att jag fick nästan nostalgi att experimentera lite med en svår uppgift som heter lövbiff. Lövbiff är en sorglig historia i mitt kök då jag aldrig har lyckas att få den riktigt mör och fin som på Kina-restauranger... ...enda tills idag!
Matlagningsböcker ligger i källaren pga platsbrist här på hyllan så enda lösningen med att fixa lite lövbiff (mörad & saftig) var att Googla sig till det. Och mört blev det, det kan jag lova. Här kommer hemligheten. Den enda skillnaden mellan Kinabiff och biff Stroganov är om man ska välja kinagrönsaker/kryddor eller vitlök/tomater/tomatpuré! Hur man än gör,det ena eller det andra så är huvudingrediensen ändå "biff" som den viktigaste.
Så här ska det gå till:
Dags att öppna svalen och kolla vad som finns hemma i grönsaksvägen. Nu avgörs vad det ska bli i slutändan: Stroganov eller Kina.
Grönsakerna (inkl. vitlök, gul/rödlök) ska i princip "wokas" för att behålla krispigheten. Om du gillar bambuskott (som jag), då är det lämpligt att börja med bambuskotten tillsammans med halv kopp kalvbuljong tills bambun har mjuknat. OBS! grönsakerna "wokas"separat!
Strimlad biff steker du för sig, saltar & pepprar efter smak (eller kör den med ca 1/2 dl soja utan salt som jag gjorde).
Nu har du 2 kärl, en med färdiga och knapriga grönsaker (inkl. bambuskott) och en med färdig biff, dags för ett "bröllop"! Blanda biffen med grönsaker, lägg locket på och låt vila ett tag. Jag valde ris för omväxlings skull och fräsch vår-sallad. Biffen blev den mjukaste och möraste som jag/vi någonsin har ätit under våra liv, så Kinarestauranger, vi säger bara bye, bye på ett tag...
PS. testa dig fram med bikarbonatet, tag INTE för mycket, det behövs inte, det viktigaste är att du lägger det (HCO3) finfördelat över hela biffytan! DS.
Matlagningsböcker ligger i källaren pga platsbrist här på hyllan så enda lösningen med att fixa lite lövbiff (mörad & saftig) var att Googla sig till det. Och mört blev det, det kan jag lova. Här kommer hemligheten. Den enda skillnaden mellan Kinabiff och biff Stroganov är om man ska välja kinagrönsaker/kryddor eller vitlök/tomater/tomatpuré! Hur man än gör,det ena eller det andra så är huvudingrediensen ändå "biff" som den viktigaste.
Så här ska det gå till:
- öppna förpackningen med utskurna lövbiffskivor (ca 6-8 st.)
- tag en skiva i taget, lägg den på skärbrädan och pudra med bikarbonat bara på ovansidan. OBS! På 8 skivor lövbiff ska du inte använda mer än 1/2 tesked bikarbonat!!!
- sen lägger du nästa skiva över tills du har "pudrat" alla
- nu stoppar du allt i frysen i ca 30-40 minuter (mycket lättare att strimla sen)
Dags att öppna svalen och kolla vad som finns hemma i grönsaksvägen. Nu avgörs vad det ska bli i slutändan: Stroganov eller Kina.
Grönsakerna (inkl. vitlök, gul/rödlök) ska i princip "wokas" för att behålla krispigheten. Om du gillar bambuskott (som jag), då är det lämpligt att börja med bambuskotten tillsammans med halv kopp kalvbuljong tills bambun har mjuknat. OBS! grönsakerna "wokas"separat!
Strimlad biff steker du för sig, saltar & pepprar efter smak (eller kör den med ca 1/2 dl soja utan salt som jag gjorde).
Nu har du 2 kärl, en med färdiga och knapriga grönsaker (inkl. bambuskott) och en med färdig biff, dags för ett "bröllop"! Blanda biffen med grönsaker, lägg locket på och låt vila ett tag. Jag valde ris för omväxlings skull och fräsch vår-sallad. Biffen blev den mjukaste och möraste som jag/vi någonsin har ätit under våra liv, så Kinarestauranger, vi säger bara bye, bye på ett tag...
PS. testa dig fram med bikarbonatet, tag INTE för mycket, det behövs inte, det viktigaste är att du lägger det (HCO3) finfördelat över hela biffytan! DS.
Senast ändrad: