En fråga….
Vad är skillnaden på denna maskin och en vanlig ugn med varmluft?
Så här skriver philips.
sedan är det nog få husbilar som har en varmluftsugn ;-)
Vad är skillnaden mellan en Airfryer och en varmluftsugn?
Det är lätt att tro att en Airfryer är som en liten variant av en varmluftsugn, men det stämmer inte. Även om båda tillagningsmetoderna tillagar maten snabbt och effektivt, skiljer sig både resultat och bakomliggande teknologi metoderna emellan.
Snabbcirkulerande, het luft skapar stekyta
Luften inne i en Airfryer cirkulerar betydligt snabbare än de flesta varmluftsugnar, vilket innebär att tillagningstiden oftast är kortare. En annan, mer markant skillnad, är att den snabbcirkulerande varmluften gör att ingredienserna får en krispig stekyta samtidigt som insidan förblir härligt saftig. Det är just detta som är Airfryerns främsta och mest unika egenskap – att kunna ”steka” eller ”fritera” maten utan vare sig stekpanna eller att använda överdrivet mycket fett.
Mindre fett i maten
Du kommer även undan med mindre tillsatt fett i maten. Även om man upplever maten som stekt eller friterad är den luftfriterad, vilket otroligt nog ger samma krispiga yta på maten men med mindre tillsatt fett. På sin höjd behöver du tillsätta en matsked olja i recepten, men i många recept blir resultatet lika krispigt som stekt eller friterat helt utan tillsatt fett. På grund av den heta, snabbcirkulerande luften blir ingredienserna tillagade ordentligt utan att förlora sin saftighet, vilket resulterar i att råvarorna blir krispiga på utsidan, men förblir saftiga på insidan.
Ofta snabbare tillagningstid
En annan fördel är att tillagningstiden oftast är betydligt kortare i Airfryern jämfört med varmluftugn. Exempelvis tar en helstekt kyckling på 800 gram mellan 30-40 minuter på sig, jämfört med en varmluftsugns 60-80 minuter. Den är även mycket enkel att rengöra och hålla fräsch, och tar förvånansvärt liten plats. Kort och gott är resultatet både bättre och snabbare med en Airfryer jämfört med en varmluftsugn.