Sv: Bilkameror kan vara olagligt
Mycket talar för att tillstånd krävs för vindrutekameror – och att en ansökan skulle avslås ... !
Läs denna artikel om kameror i bilar; http://www.aftonbladet.se/bil/article18427433.ab
Länsstyrelsen i Stockholm sade nyligen nej till ett bussbolag som ville filma vägen när nya chaufförer skulle lära sig köra.
I artikeln refereras till att Länstyrelsen i Stockholm har avslagit en ansökan från ett bussbolag om att installera en kamera för att filma vägsträckor som skulle användas i utbildningssyfte. Journalisten redogör för att inga ansökningar har inkommit från privat personer och skriver i sammanhanget "Mycket talar för att tillstånd krävs för vindrutekameror - och att en ansökan skulle avslås."
En titt på lagstiftningen ger:
Övervakningskameror TV-kameror, andra
optisk-elektroniska instrument
och därmed jämförbara
utrustningar som är uppsatta så
att de, utan att manövreras på
platsen, kan användas för
personövervakning samt separata
tekniska anordningar för
avlyssning eller upptagning av
ljud vilka i samband med
användning av sådan utrustning
används för personövervakning.
(Kameraövervakningslag (2013:460) 2 §)
Vad som är intressant i sammanhanget är:
1.Att kamrorna skall vara uppsatta
2.Att kamrorna inte behöver manövreras från platsen
3.Att kamrorna används för personövervakning
Datainspektionen har förtydligat dessa tre kriterier i avsnittet om "Utrustning som omfattas av kameraövervakningslagen":
Med uppsatt menas att placeringen av kameran ska ha en viss varaktighet. Utan att manövreras på platsen betyder att handhållna kameror inte omfattas av lagen. Med personövervakning menas att personer kan identifieras genom övervakningen. Det kan ske om hela personen eller personens ansikte syns tydligt. Utmärkande klädsel, speciella kroppsrörelser eller särskild kroppskonstitution kan också möjliggöra identifiering.
(Datainspektionen - Den nya kameraövervakningslagen)
Om "dash kamrorna" tas ner när dom inte används bör inte kriteriet om "varaktig uppsättning" medföra att "dash kameror" omfattas av Kameraövervakningslagen.
Om "dash kameror" manövreras från platsen, t.ex. om dom startar först när föraren sätter sig i bilen och slår på tändningen, bör kriteriet "utan att manövreras från platsen" medföra att "dash kamror" inte omfattas av Kameraövervakningslagen.
När det gäller "Personövervakningskriteriet" kan naturligtvis personer som passerar framför "dash kameran" gå att identifiera, men eftersom "dash kamerorna" inte uppfyller de övriga två kriterierna är det inte tillräckligt för att dom skall betraktas som övervakningskamror. Jämför med en handhållen kamera eller en kamera som är placerad på en tri-pod och som manöveras på platsen.
Sedan är det fritt fram att tycka vad man vill.
// Tommy