Så här skriver hederliga Citygross om dagens bacon:
"Fläskkvalitet: Dagens massproducerade stekfläsk och bacon smakar betydligt mindre än pensionärernas barndomsminnen och behöver ofta fett i pannan för att inte fastna, vilket är ganska märkligt eftersom varan är så fettrik. Hur kan det komma sig? Förklaringen är som så ofta den lågprisjakt som konsumenter och butikskedjorna ägnat sig åt i många decennier. Producenten anpassar sig och satsar på snabbproducerat kött med låga viktförluster och till låga produktionskostnader. Fettskräcken har också lett till magrare fläsk med åren. Djuren är mer snabbväxande och föds upp på enahanda billigt djurfoder, vilket påverkar smaken negativt. Inga frigående "griseknoen" som lever på hushållsavfall längre. För att inte fläsket skall tappa vatten röks inte fläsket på traditionellt sätt utan smaksätts med kondenserad rök. Ett modernt "rökt" fläsk är cirka 20% vattenrikare än förr. När ett modernt fläsk hamnar i pannan avger det ganska mycket vatten och fläsket blir snarare kokt än stekt och har lättare att fastna i pannan. Förslag: I handeln förekommer ibland fläsk av "den gamla sorten". Leta efter fläsk som säljs i mindre bitar inte skivat, är kompakt inte mjukt, samt svål och brosk finns kvar. Testa detta och du får en smakupplevelse. Dessutom behövs inget fett i pannan och fläsket avger mindre vätska inklusive fett (mindre viktminskning). Skär fläsket på tvären i små skivor innan stekning, på längden går inte utan skärmaskin."
Där har vi förklaringen! Tack Citygross!
Jappe
"Fläskkvalitet: Dagens massproducerade stekfläsk och bacon smakar betydligt mindre än pensionärernas barndomsminnen och behöver ofta fett i pannan för att inte fastna, vilket är ganska märkligt eftersom varan är så fettrik. Hur kan det komma sig? Förklaringen är som så ofta den lågprisjakt som konsumenter och butikskedjorna ägnat sig åt i många decennier. Producenten anpassar sig och satsar på snabbproducerat kött med låga viktförluster och till låga produktionskostnader. Fettskräcken har också lett till magrare fläsk med åren. Djuren är mer snabbväxande och föds upp på enahanda billigt djurfoder, vilket påverkar smaken negativt. Inga frigående "griseknoen" som lever på hushållsavfall längre. För att inte fläsket skall tappa vatten röks inte fläsket på traditionellt sätt utan smaksätts med kondenserad rök. Ett modernt "rökt" fläsk är cirka 20% vattenrikare än förr. När ett modernt fläsk hamnar i pannan avger det ganska mycket vatten och fläsket blir snarare kokt än stekt och har lättare att fastna i pannan. Förslag: I handeln förekommer ibland fläsk av "den gamla sorten". Leta efter fläsk som säljs i mindre bitar inte skivat, är kompakt inte mjukt, samt svål och brosk finns kvar. Testa detta och du får en smakupplevelse. Dessutom behövs inget fett i pannan och fläsket avger mindre vätska inklusive fett (mindre viktminskning). Skär fläsket på tvären i små skivor innan stekning, på längden går inte utan skärmaskin."
Där har vi förklaringen! Tack Citygross!
Jappe