Sv: Begåvade personer som jag har träffat....
Då cognac i princip inte är någonting mer än destillerat vin kan framställningen av cognac ha pågått sedan destillationstekniken uppfanns.
Regionen Cognac ligger i västra Frankrike, norr om Bordeaux, och är indelad i sex distrikt: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fin Bois, Bon Bois och Bois Ordinaires. I de två förstnämnda – och viktigaste – är marken rik på krita och anses därför ge de bästa vinerna för destillering. Beteckningen fine champagne betyder att cognacen kommer från både Petite och till minst hälften från Grande Champagne.
Ugni blanc är den viktigaste druvan och utgör 95 procent av odlingarna men även folle blanche och colombard har viss betydelse. Druvorna ger alkoholsvaga och syrliga viner som passar bra att destillera.
Spriten destilleras två gånger i enkelpanna till ungefär 70 volymprocent. Sedan lagras den minst två år på ekfat från Limouges eller Tronçais. Lagringen rundar av smaken och bidrar med aromer. Socker, sockerkulör och ekspånsessens (boissé) får tillsättas. Före buteljeringen späds cognacen till som lägst 40 procent.
Följande lagringsbeteckningar finns enligt lag:
*** eller VS – 2 år på fat, VSOP eller VO – 4 år, XO eller Napoléon – 6 år
Dessa är minimikrav – i praktiken är cognacen ofta mycket äldre. Såväl årgångsbetecknad cognac som cognac från enskilda vingårdar har blivit vanligare de senaste åren.
Min uppfattning är att man skall njuta av en cognac som är rumstempererad.
Försöker åka till Cognac och handla hos cognacs bonden vart år.